S “Gospon doktorom Vinskim Opatovinskim” počinje 29. Zagrebačko histrionsko ljeto

Svečano otvaranje 29. Zagrebačkog histrionskog ljeta na Opatovini najavljeno je za 12. srpnja, dok će se pretpremijere komedije “Gospon doktor Vinski Opatovinski” odigrati 10. i 11. srpnja. Ljetna scena na Opatovini trajat će sve do 31. kolovoza, svaki dan osim ponedjeljkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Vitez umjetničko-organizacijski voditelj Histriona istaknuo je kako su za ovogodišnju premijeru pripremili komediju J. B. Moliéra koju su nazvali ”Gospon doktor Vinski Opatovinski”, a na “zagrebački ju je kajkavski ‘z francuzščine’ pretočil Vladimir Gerić”. Režiju potpisuje Dražen Ferenčina. Radnja predstave smještena je u Zagreb između dva rata i za nju je, prema riječima Viteza, idealna opatovinska scena.

Vladimir Gerić je istaknuo kako je upravo ta Moliérova predstava jedna od najigranijih, preko 2500 puta – i to ne može biti posve slučajno.

“Ovakva vrsta komedije zahtijeva da se mora govoriti jezikom svoje sredine – zato smo je pretočili na kajkavski”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“‘Gospon doktor Vinski Opatovinski’, kajkavska je adaptacija Molierove komedije ‘Le medecin malgre lui’ ili u prijevodu gospodina Gerića ‘Liječnik protiv svoje volje’”, istaknuo je redatelj Dražen Ferenčina te dodao kako fabula, likovi  i struktura originalnog Moliera su zadržani no radnja je prebačena u Zagreb 30-ih godina 20. stoljeća  pa je samim tim došlo do promjene  imena likova, lokacija i naravno u upotrebi je pretežno kajkavski jezik.

“‘Gospon doktor Vinski Opatovinski je zapravo svojevrsni remake predstave ‘Doktor pod mus’ koju smo radili 1999 g. na tadašnjoj, maloj histrionskoj sceni s Mladenom Crnobrnjom Gumbekom u naslovnoj ulozi. To je nažalost bila njegova posljednja uloga”, rekao je te dodao kako je predstava bila jako dobro primljena kod histrionske publike, a budući da nije dovoljno izigrana, već nekoliko godina Zlatko Vitez i on su razgovarali o njezinom ponovnom postavljanju na scenu.

“Da bi takav komad radili morate imati glumca koji osim talenta, ima karizmu i scenski šarm, koji je i Gumbek imao, a siguran sam da ga ništa manje nema Jan Kerekeš”, rekao je Ferenčina ocijenivši kako je on motor koji vuče cijelu predstavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da ulogom drvara koji silom prilika postaje doktor i zapada u niz situacija na metaforičkoj razini podsjeća na probleme našeg suvremenog zdravstva.

U predstavi igraju uz Jana Kerekeša, Ana Majhenić, Adam Končić, Marija Borić, Ljubomir Kerekeš, Tara Rosandić, Draško Zidar, Vod Balog i Gran Koši.

Petkom i subotom najavljena je Kabare scena Gumbek s predstavama “Pozdrav iz Remetinca”, “Dimnjačar”, “Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške” te “Zagrebački orkestar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkoj Opatovini ovo ljeto će se odigrati oko 60 predstava, dok će na ljetnoj turneji biti predstava “Partija remija” s oko 30 izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.