Sjećanje kolega glumaca i prijatelja na Borisa Buzančića

Kolege i prijatelji nedavno preminuloga Borisa Buzančića okupili su se danas u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu na komemoraciji i posvjedočili svoje poštovanje i zahvalnost tome velikanu hrvatskoga glumišta, koje je, istaknuli su, njegovom smrću pretrpjelo veliki gubitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intendantica zagrebačkoga HNK-a Dubravka Vrgoč, predsjednik Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) i ravnatelj kazališta “Gavella” Boris Svrtan te glumac Dušan Gojić podijelili su s okupljenima, među kojima su bili i članovi Buzančićeve obitelji, sjećanja na izuzetna glumačka ostvarenja Borisa Buzančića, istaknuli njegov vrhunski profesionalizam i nadarenost, kao i osobna iskustva glume i prijateljevanja s tim velikim glumcem i prvim gradonačelnikom Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, koji je umro u Zagrebu 9. listopada u 85. godini od posljedica moždanog udara.

Boris Buzančić plijenio je svojom laganom, ali čvrstom energijom i nikada nije mistificirao svoj poziv te je ostao moderan cijeli svoj život, rekao je Boris Svrtan. Kao rijetko tko, dodao je, “Boris je imao urođenu moć, ali bez ikakvih pretenzija, da vlada kazališnom i filmskom scenom”. Svrtan se osvrnuo i na svoje osobno iskustvo rada i druženja s Buzančićem rekavši kako je on bio “njegov glumački otac”.

Kolega i prijatelj Dušan Gojić govorio je pak o osobnom druženju i prijateljevanju s Buzančićem koji je, istaknuo je, uvijek bio spreman nesebično pomoći bez velikih riječi, što je i potkrijepio primjerom iz njihovih mlađih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima se obratila i Buzančićeva kći Ana koja je govorila o njegovim zadnjim bolesničkim danima, ali i ispripovijedila crnohumornu crticu iz očeva života koji je, kako je rekla, rijetko odlazio na sprovode ali je, premda već teško bolestan, kada je pročitao u novinama vijest da je umro Emil Glad, odlučio otići na sprovod na Mirogoj misleći da se radi o njegovom kolegi Emilu Gladu. Na sprovodu je pak ostao iznenađen i tužan kako nitko drugi od kolega nije došao na sprovod da bi mu jedna gospođa, koja ga je prepoznala, rekla da to nije sprovod njegova kolege već imenjaka i prezimenjaka Emila Glada.

Boris Buzančić rođen je 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Isprva je bio član kazališta “Gavella”, a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Istaknuo se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljiva splitskoga gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.
Sjeæanje kolega glumaca i prijatelja na Borisa Buzanèiæa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.