Skulptura Mate CROate po drugi put na Pariškom jesenskom salonu

Mate CROate
Foto: ateliermata.art

Kamena jedra Mate CROate drugi puta zaredom stigla je do Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salon d’Automne pariški je jesenski salon, jedna od najprestižnijih svjetskih institucija za promociju umjetnosti i danas na slavnoj Champs-Elysees otvara svoja vrata za posjetitelje.

Mate Turić, mladi hrvatski kipar već je drugu godinu za redom prošao nominacije i dobio pozivnicu za izlaganje s radom pod nazivom „Jedro života“.

Životni je moto Mate Turića „Umjetnost jedrenja kroz život“, a nepresušan izvor inspiracije su mu jedrenjaci od kamena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skulptura „Jedro života“ opisuje životni put svakog čovjeka, od rođenja do kraja. Svi smo mi poput jedrenjaka. Rođenjem krenemo u plovidbu životom, kao jedro na moru. Imamo lijepih trenutaka, sunčano i vedro vrijeme, mirno more. Imamo svoje vizije i ciljeve prema kojima plovimo. Ali se suočavamo i sa životnim izazovima koji su poput vjetrova i oluja. Kao i jedrenjak, ne možemo sami kroz život, nego uz pomoć drugih, posade broda ili obitelji, posebno u olujama. Usprkos njima, savladavamo prepreke i idemo dalje, a tragovi života ostaju na nama, kao i na jedrenjaku.

Foto: ateliermata.art

Skulptura je izrađena od bračkog kamena, isklesana u Vrbovcu gdje je umjetnikov atelje. Težine je oko 75 kg.

> (FOTO) Ante Vranković o izložbi Mate Turića u Galeriji Kraluš: ‘Plovidba kao parabola života’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mata CROata spada u samo nekoliko hrvatskih kipara koji su izlagali na Pariškom salonu od kojih je najznačajniji Ivan Meštrović koji je izlagao 1907.g.

Naš je svjetski poznati pjesnik Enes Kišević za Matine radove rekao: „Mate je kamenu dao dušu. Oslobodio je kamen zemaljske teže. To je velika umjetnost.“

„Nisu to samo brodovi i jedra. Oni su iz srca i duše. Toliko puni pozitivne energije, tog nekog nadahnuća. Nešto što vuče prema gore je u djelima Mate CROate“, kazala je kritičarka Branka Hlevnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: ateliermata.art

Također je 2020. godine dobio pozivnicu Salona s radom „Jedro u oluji“ koji je simbolizirao borbu čovječanstva s korona virusom i povratak u normalan život.

Među hrvatskim umjetnicima na salonu više godina za redom izlaže i slikar Stjepko Mamić iz Dubrovnika sa svojim prepoznatljivim rukopisom prikaza Jadranskog mora i ribarenja.

Na salonu svoje djelo izlaže i kipar Marijan Mirt, inače Zagrepčanin, koji 30 godina živi i radi u Sloveniji te je predstavljen ispred Slovenije.

Promocija Hrvatske u svijetu kroz umjetnost te istovremeno promocija umjetnosti u Hrvatskoj jedan je od glavnih ciljeva djelovanja Mate CROate što je prepoznala i HTZ kao dobar način promocije naše zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.