Slovenija obilježava Dan žrtava komunizma – partizani pobili 24 romske djece i 38 odraslih

komunizam partizani žrtve
Foto: Thinkstock

Na današnji dan prije 80 godina na Igu kod Ljubljane partizani su ubili 58 Roma, među kojima 24 djece. Znanstvenici se slažu da je važno priznati istinu, izraziti žaljenje i odati sjećanje na žrtve komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Nacionalni dan sjećanja na žrtve komunizma u Sloveniji. Slovenci se sjećaju na dan kada su partizani naišli na grupu od 24 romske djece i 38 odraslih Roma, te ih hladnokrvno ubili. Bio je to prvi od mnogih pokolja u Sloveniji tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, piše siol.net.

Lijevi političar Robert Golob ironično je komentirao obljetnicu bez suosjećanja sa žrtvama, kazavši: “Očito ćemo morati češće imati 9. svibnja, Dan pobjede”.

Nekoliko međunarodnih istraživača o ljudskim pravima, povijesti i pravima Roma pozdravilo je obilježavanje pokolja Roma i svih žrtava komunizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku je donijela vlada Janeza Janše. Oni smatraju da je potrebno obilježavati sve žrtve, kako se ne bi ponavljale takve tragedije.

“Užasna nacistička zlodjela dogodila su se diljem Europe i obilježavaju se desetljećima. Razmjere i okrutnost komunističkih diktatura počeli su se istraživati ​​i otkrivati ​​tek nakon demokratizacije srednje i istočne Europe. Mnogo toga treba učiniti kako bismo uočili zločine i dati dužnu težinu počiniteljima i žrtvama svih totalitarnih režima.”, rekao je Dr. Boldizsár Szentgáli-Tóth, znanstvenik i istražitelj za ljudska prava pri Mađarskoj Akademiji Znanosti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.