Smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Thinkstock

Trideseta smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se od 27. siječnja do 17. veljače u Hrvatskom domu kulture u Retkovcima, gdje će nastupiti 14 amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, BiH i Srbije sa 16 predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Smotri, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije, nastupit će kazališni amateri iz Retkovaca, Vinkovaca, Županje, Slavonskog Broda, Ivankova, Buševca, Donje Bebrine, Sinja i Hercegovca (RH), kazalištarci iz Bugojna, Viteza i Župe Gradnići (BiH) i amateri iz Šida (Srbija).

Organizator je Kazalište “Mika Živković“ iz Retkovaca koje će obilježiti i 20. obljetnicu smrti Mike Živkovića, pedagoga i ravnatelja tamošnje osnovne škole, osnivača retkovačkih „Dramskih amatera“ (1975.); redatelja, scenografa, glumca, koji je ostavio neizbrisiv trag u retkovačkom i vinkovačkom amaterskom kazališnom životu.

Smotru će otvoriti Kazalište „Mika Živković“ predstavom „Klupko“ Pere Budaka, u prilagodbi i režiji Marka Sabljakovića, ostvarenu uz potporu Ministarstva kulture. Njome Retkovčani odaju počast svom sumještaninu Miki Živkoviću, koji 1981. godine postavio tu predstavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prošle godine obilježena je i 100. obljetnica rođenja hrvatskog dramatičara i komediografa Pere Budaka pa je igranje njegova teksta prigoda odati mu priznanje za njegov kulturni rad te bogat književni i dramski opus“, kaže Sabljaković, koji je i umjetnički ravnatelj retkovačke smotre.

Dodaje da će predstave pratiti i o najboljima odlučivati prosudbeni sud kojega čine glumica Areta Ćurković, teatrolog i kazališni kritičar Alen Biskupić te redatelj i glumac Jasmin Novljaković, svi iz Osijeka.

U maloj dvorani Hrvatskog doma kulture u Retovcima će tijekom Smotre biti postavljena izložba fotografija Đakovčanke Silvije Butković „Zaljubljeni u …KAZALIŠTE“, a završne večeri, pred proglašenje najboljih amaterskih kazališnih, redateljskih i glumačkih ostvarenja, glumac Ljubomir Kerekeš će izvesti svoju monodramu-komediju „Dimnjačar“ praizvedenu 1992. godine, s kojom je nasmijao publiku više od 1240 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.