Split: Pogledajte svečanu smjenu straže na Peristilu

rimska straža
Foto: Snimka zaslona

Svečana smjena Rimske straže u Dioklecijanovoj palači na Peristilu održana je prije nekoliko dana 18. put. Projekt je to koji vodi Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, a održavat će se do kraja ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Car i Carica, uz rimske pretorijance pozdravili su okupljene. Atrakcija za turiste, ali i mnogobrojne Splićane, javlja HRT.

– Svi željno iščekuju tu smjenu straže i pozdrav Cara i Carice, to je divna razglednica koja odlazi u cijeli svije, a mislim da je to dobra priča za sva nas, jer kulturno-povijesna baština je temelj naše turističke ponude, kazala je direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjena straže projekt je koji oživljava povijest grada, a goste vraća u doba cara Dioklecijana. Ceremoniji su ove godine prisustvovali i novinari dobitnici Zlatne penkale.

– Jako lijep događaj mi smo doveli novinare Le Monda, izuzetno je zadovoljan ovim što je vidio i odlučio je produžiti boravak još dva dana tako da kompletira ovo što je doživio u Splitu, kazala je direktorica HTZ-a u Francuskoj Daniela Mihalić Đurica.

Dioklecijanova Legija ponovno će oživjeti antičku prošlost Splita. Josip je centurion devetu godinu zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Što se tiče početaka nismo bili dobro opremljeni, ali s vremenom je HNK ulagalo u oklope, došli su novi momci i postali smo puno organiziraniji, poručio je zapovjednik straže, odnosno centurion Josip Subašić.

Najave za turističku sezonu su optimistične. Područje središnje Dalmacije posebno je zanimljivo Poljacima.

– Za sada prema svim relevantnim očekivanjima očekuje nas dobra sezona ali kao što znate postoje određeni faktori na koje ne možemo utjecati, a mogu se odraziti na turističku sezonu, dodala je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjena straže održavat će se do kraja ljeta, svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.