Srebrenica: Tisuće sudionika pristižu na komemoraciju žrtvama genocida

Foto: Fah

Tisuće sudionika obilježavanja 22. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pristižu u utorak u taj grad na istoku BiH od ranih jutarnjih sati gdje će nešto prije podneva uslijediti komemoracija a zatim i pokop 71 identificirane žrtve čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilazne ceste Srebrenici su kao i svake godine pune osobnih automobila i autobusa a iz organizacijskog odbora su najavili kako očekuju da će na ovogodišnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima biti namjanje dvadeset tisuća sudionika.

Komemoracija bi trebala početi nešto prije podneva a najavljeno je kako će tom prigodom govoriti predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius.

Većinu inozemnih gostiju na komemoraciji ovoga puta činit će veleposlanici akreditirani u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnju molitvu za žrtve koje će biti pokopane tijekom dana predvodit će poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Vijeće ministara BiH utorak je proglasilo danom žalosti u cijeloj državi.

Na groblju u Potočarima do sada su pokopani ostaci 6504 srebreničke žrtve od kojih je 75 ubijeno prije ljeta 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U više od 80 masovnih grobnica pronađenih nakon genocida kojega su tada počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba do sada su pronađena tijela 6662 žrtve a još uvijek se traga za ostacima oko tisuću ubijenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.