Srijemski biskupi uoči popisa stanovništva u Srbiji: Izjasnimo se o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti

Foto: Pudelek (Marcin Szala), commons.wikimedia.org

Povodom predstojećeg Popisa stanovništva u Republici Srbiji 2022. godine, srijemski biskup Đuro Gašparović i srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina uputili su na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna svim vjernicima i stanovnicima u Srijemskoj biskupiji prigodnu okružnicu s pastirskom porukom i poticajima, koju prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Žigmanov o popisu stanovništva u Srbiji: ‘Mnogi Hrvati prikrivaju svoje podrijetlo zbog situacije u zemlji’

“Draga braćo i sestre!

Pred nama je ovdje u Republici Srbiji popis stanovništva, koji započinje 1. listopada i traje 30 dana, do kraja mjeseca. Kao pastirima ove mjesne Crkve, moralna i pastirska obveza nam je potaknuti vas i ohrabriti na cjelovito i istinsko sudjelovanje, što je građanska dužnost svih nas koji živimo u ovoj državi te naša moralna dužnost kao vjernika.

U članku 2. Ugovora o Europskoj uniji posebno je napomenuto da je EU zasnovana na temeljnim vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava nacionalnih manjina. Republika Srbija na svome putu prema europskim integracijama želi posvetiti pozornost i pravima nacionalnih manjina, no da bi se to moglo ostvariti na dobrobit građana, izrazito je važno da se pripadnici nacionalnih manjina jasno izjasne o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Upravo od rezultata ovoga popisa stanovništva ovisi daljnji razvoj i planiranje manjinskih politika u Republici Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neizjašnjavanje ili neopredjeljivanje znači gaženje vlastitog identiteta”

Ne možemo očekivati velika prava i poštovanje naših različitosti ako ćemo ih sami skrivati, nastojeći se asimilirati ili zatajiti svoje korijene. Neizjašnjavanje na popisu, ili pak izjašnjavanje kao neopredijeljen znači upravo pogaziti vlastiti identitet, a takav čovjek nema što dati niti može obogatiti društvo u kojem živi, te nužno osiromašuje i svoje potomke. Područje čitave Vojvodine, pa tako i Srijema, stoljećima je multikulturno, multietničko i multikonfesionalno područje i upravo u tome je njezino najveće bogatstvo.

Pripadnici svih naroda i etničkih skupina koji su kroz povijest ovdje doseljavali, donosili su sa sobom bogatstvo vlastitog kulturnog izričaja, jezika i vjeroispovijesti, svojih običaja, nošnji, glazbe i svega što su i sami primili od svojih predaka te su s ponosom prenosili svojim potomcima, poštujući uvijek kulturu i običaje, kako nove domovine, tako i drugih naroda čiji su pripadnici doseljavali na iste prostore.

U današnjem vremenu opće globalizacije i relativizacije te pojedinih štetnih politika, postoji velika opasnost da se to bogatstvo raznolikosti izgubi, čime je na gubitku i zemlja u kojoj živimo i matična zemlja čijem nacionalnom korpusu pripadamo. Samo poznavanjem i ponosnim isticanjem vlastitog identiteta možemo graditi bolje društvo i iskrene odnose koji će biti osnova međusobnog poštivanja, uvažavanja i uzajamnog obogaćivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno odgovoriti na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, materinskom jeziku i vjeroispovijesti

Važno je da budemo dobro upoznati s vlastitim pravima i obvezama te da u predstojećem popisu stanovništva iskreno odgovorimo na tri pitanja koja su povezana s identitetom: to su pitanja o nacionalnoj pripadnosti, materinskom jeziku i vjeroispovijesti. Bez obzira koliko revno prakticira vlastitu vjeru ili ne, moralna je i vjernička dužnost svakog katolika da svoju vjeru i pripadnost Crkvi svjedoči i na izvanjskom području, izjašnjavajući se s ponosom da je katolik, bilo zapadnog ili istočnog obreda.

Isto tako ponosno treba istaknuti jezik i nacionalnost koju smo baštinili od svojih roditelja i predaka. Čak i ako se tim jezikom ne služimo svakodnevno – on ostaje i jest naš materinji jezik, kao što nam ostaje dužnost i da ga čuvamo, ugrađujemo u narodni život i običaje te aktivno doprinosimo sredini u kojoj živimo, obogaćujući je vlastitom baštinom.

Ovo je osobito važno za obitelji i kućanstva gdje u obiteljskim svezama zajedno žive pripadnici različitih naroda ili vjeroispovijesti – tek probuđena svijest o vlastitim korijenima i različitoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti tu obitelj obogaćuje, prenoseći dvostruku tradiciju na svoje potomke koji tako postaju svjesni velikog bogatstva kulture, povijesti i jezika obaju roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolički vjeronauk u školi

Ujedno vas želimo potaknuti na veći i aktivniji angažman u očuvanju i boljem upoznavanju vlastite povijesti i jezika, koristeći brojna dostupna sredstva i mogućnosti, bilo putem interneta, bilo u organizaciji raznih nacionalnih vijeća, kulturnih društava i drugih skupina, kao i korištenje Ustavom i zakonom omogućene školske nastave za djecu na materinjem, manjinskom jeziku.

Ovdje je izrazito važno, što je i vjernička dužnost kršćanskih roditelja koju su pred Bogom i Crkvom javno obećali u trenutku krštenja vlastite djece, aktivno sudjelovati u vjerskom odgoju i pouci te uz svoju djecu i sami koristiti priliku za rast u vjeri. Najočitiji izraz te roditeljske brige i dužnosti jest upis djeteta na katolički vjeronauk u školi, kao i sudjelovanje na vjerskoj pouci u župi.

Nerijetko čujemo izgovore kako „ne želimo da se dijete izdvaja“ od vršnjaka i slično, pa broj upisane djece opada, što onda obeshrabruje ostale i dovodi do nemogućnosti održavanja zakonski zajamčenog vlastitog konfesionalnog vjeronauka u školi. Na taj način ostalima, kao i budućim generacijama, oduzimamo pravo na izgrađivanje i življenje vlastitog identiteta, a štetimo kulturi i društvu u kojem živimo jer ga osiromašujemo i oduzimamo mu važan obogaćujući element različitosti.

“Budimo ono što jesmo!”

Draga braćo i sestre, budimo ono što jesmo, sve ono što su naši preci stoljećima s ponosom prenosili s koljena na koljeno, čuvajući predani nam poklad vjere. Izjasnimo se jasno kao katolici te kao pripadnici hrvatske, mađarske, njemačke, slovačke, rusinske i druge nacionalne manjine sa svojim materinskim jezikom. Jedino tako možemo svojoj djeci, kao i svim budućim generacijama zemlje u kojoj živimo, omogućiti bolju zajedničku budućnost te rast u humanosti i međusobnom poštovanju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka nas sve Bog blagoslovi i sačuva, a u izgradnji bogatijeg i tolerantnijeg društva vodi i prati Mudrost Duha Svetoga, kao i majčinska zaštita Čudotvorne Gospe Tekijske!

U Srijemskoj Mitrovici, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna 2022., vaši biskupi

Đuro Gašparović
srijemski biskup

Fabijan Svalina
srijemski biskup koadjutor”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.