Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Foto: Fah

U Hrvatskoj uvijek nedostaje novaca za socijalna davanja, djecu i liječenje teških bolesnika, ali za Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) s Hrvojem Hribarom na čelu, te projekte dodijeljene odabranim pojedincima novaca je uvijek bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šest godina podijelilo se 450 milijuna kuna uglavnom jednim te istima, a uz to se blatila država i to novcem svih nas.

Sredstva za rad Centra osiguravaju se iz državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenog obavljanjem audiovizualnih djelatnosti: Hrvatske radiotelevizije, nakladnika televizijskih programa na nacionalnoj razini, nakladnika televizijskih programa na regionalnoj razini, operatora sustava kabelske distribucije, operatora u nepokretnim i pokretnim telekomunikacijskim mrežama, davatelja usluga pristupa internetu i osoba koje javno prikazuju audiovizualna djela, navodi se na HAVC-ovim stranicama.

Svaki od dokumenata, svaki od, redom izrazito negativnih nalaza nadzora jednoznačno i jasno govore kako je u HAVC-u na djelu organizirani kriminal najširih razmjera”, ističe koordinacija Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata u drugome otvorenom pismu i priopćenju upućenome Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Ćosić, predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, još 2014. smatrao je kako nije dobro da je u Upravnom odboru HAVC-a osoba čija se tvrtka natječe za sredstva te institucije te je tada tvrdio da će istražiti slučaj u kojem je HAVC tvrtki članice svog Upravnog odbora dao milijune. Također je za Jutarnji list otkrio da članovi Upravnog odbora mjesečno primaju naknadu od dvije tisuće kuna.

Što se između ostaloga financiralo našim novcem?

* Dodjeljeno je 540.000,00 kuna filmskim projektima (Bulajić, Škorić, Sviličić, Matanić) koji nisu prošli na natječaju na koji su se prijavili, pa je HAVC dao navedena javna novčana sredstva u ime drugog natječaja, iz 2010., na koji se čak nisu ni prijavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Kontroverznom piscu, kolumnistu, novinaru i scenaristu, Anti Tomiću, koji sirovim provokacijama iritira veći dio hrvatskih građana, HAVC za pisanje scenarija odobrava nemala sredstva. Ante Tomić dosad je pisao scenarije koji su ”subvencionirani” i to za filmove ”Što je muškarac bez brkova”(2005.), ”Karaula”(2006.), ” ”Neka ostane među nama” (2010.), ”Horvatovi”(2014.), da ne spominjemo TV serije. Iznosi odobrenih sredstava za pisanje scenarija kreću se u rasponu od 35.000 pa do čak 100.000 kuna. Tako je Tomić, zajedno s Rajkom Grlićem, za poticaj pisanja scenarija za dugometražni igrani film koji trenutačno igra u kinima ”Ustav Republike Hrvatske” dobio 100.000 kuna. Film, kojim je navodno oduševljena publika u Srbiji, agitpropovski je angažirana umjetnost na strani promocije “ustavna kaosa”. Nadahnuta neskrivenim rasizmom “praxis-filozofije” (npr. “Hasanbegović je greška društva i prirode”), kojoj je strana svaka ideja opisane hrvatske države-nacije (ista je sama po sebi fašistička), temeljna je, upravo, zastrašujuća poruka ovoga filma, ističe dr. Ivo Biondić.

* Dodjeljeno je 80.000,00 kuna za održavanje skupštine FERA-e, izvan propisanih rokova prijave za natječaj.

* Financiralo se i promoviralo antihrvatske pamflete poput filmova “15 minuta – masakr u Dvoru” i “Chriss the Swiss” u produkciji Nukelus filma s ukupno minimalno 1.000.000,00 kuna novca hrvatskih građana. Vanja Sremac, bivša članica UO HAVC-a u vremenu svih navedenih nezakonitosti, sada radi u Nukleus filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* HAVC financira ko-produkciju filma “Okupirano kino”, u kojem se Nukleus film d.o.o. s 140.000,00 kuna dobivenih od HAVC-a, pojavljuje kao koproducent sa Srbijom, a nakon Hribarevog “priznanja“ da su od tog poduzeća prevareni kod financiranja “15 minuta – masakr u Dvoru“.

* Dodijelilo se više desetaka milijuna kuna na javnim pozivima suprotno čl. 21 Zakona o AV, u kojem su sudjelovali članovi HAVC-a Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi UO HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, ravnatelj i članovi i predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Veći dio nepravilnosti i nezakonitosti utvrđen je u vrijeme kad je Nina Obuljen bila članica UO HAVC-a.

* Vera Robić Škarica (ranije glavna tajnica HFS-a), a danas i predsjednica HFS-a, koja je u isto vrijeme bila i ostala predsjednica AV Vijeća HAVC-a na javnim pozivima HAVC-a sudjeluje u dodjeljivanu višemilijunska sredstva udruzi kojoj je čelnica (HFS). Na 67. sjednici AV vijeća, održanoj 31. ožujka 2016., HFS-u je dodijeljeno daljnjih 1.678.500,00 kuna.

Od 11.628.600,00 proračunskih kuna tročlano povjerenstvo umjetničkih savjetnika za komplementarne djelatnosti HAVC-a – Mima Simić, Teodor Celakovski i Boris Poljak, HFS-u odobrili su 1.678.500,00 kuna. U procesu odlučivanja o dodijeli tog novca – suprotno članku 21. „Zakona o audiovizualnim djelatnostima“ sudjelovao je i Boris Poljak, član Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD) i Hrvatske udruge filmskih snimatelja (HUFS), kojima je na ovom javnom pozivu odabirom omogućeno 325.000,00 kuna (HDFD-u) i 80.000,00 kuna (HUFS-u). Tu valja dodatno naglasiti da je Borisu Poljaku do sada Hrvatski filmski savez (HFS) producirao 31 film i jednog mu je distribuirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Član UO HAVC-a, Hrvoje Turković, sudjelovao je na javnim pozivima, u vrijeme dok je bio član UO HAVC-a, te istovremeno bio predsjednik udruge Hrvatski filmski savez (HFS), a ta je udruga, u to isto vrijeme, dobivala višemilijunske iznose na javnim pozivima HAVC-a.

* Mima Simić, 2015. godine, kao predsjednica Umjetničkog Vijeća HAVC-a, novinarki Večernjeg lista Mileni Zajović, dodijelila je 140.000,00 kuna na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva za projekt naslova „Savska 66“. Mima Simić i Milena Zajović prijateljice su te suradnice na više zajedničkih projekata.

* Supruga člana Upravnog odbora HAVC-a, Snježana Tribuson prima višemilijunska novčana sredstva na javnom pozivu HAVC-a. Hrvoje Turković, član je UO HAVC-a, suprug je redateljice Snježane Tribuson i otac Gorana Turkovića koji je suvlasnik tvrtke Šesnić Turković. Goran Turković jedan je od dizajnera koji su obavljali ili obavljaju poslove dizajna za HAVC.

* Kći Hrvoja Hribara, Sara Hribar, sudjeluje i dobije više stotina tisuća kuna na javnom pozivu HAVC-a.

* Darija Gudan Kulenović, u vrijeme dok je bila članica UO HAVC-a, uspjela je na javnim pozivima HAVC-a dobivati višemilijunska novčana sredstva za svoju tvrtku „STUDIO DIM“ d.o.o. (u kojoj je 50 % vlasnica – prema izvodu iz sudskog registra), kako je navela Koordinacija braniteljskih udruga.

* Nina Obuljen Koržinek članica je Upravnog odbora HAVC-a od 2015., i to u vremenu kada je HAVC financirao s 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske pročetnički pamflet ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ koji govori o zločinima nad mentalnim bolesnicima u Dvoru na Uni, za što je u filmu optužena Hrvatska vojska, iako HV s tim groznim zločinima nije imao nikakve veze.

Brojni prekršaji i protuzakonite aktivnosti

Upravnim nadzorom Ministarstva kulture koji je naložio donedavni ministar Zlatko Hasanbegović utvrđeni su brojni prekršaji i protuzakonite aktivnosti. Izvješća o upravnim nadzorima u Hrvatskom audiovizualnom centru objavljena su 19. listopada na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.

“Za objavu dokumenata postoji poseban interes”, ustvrdio je Hasanbegović istaknuvši kako po Zakonu o dostupnosti informacija svatko zainteresiran može dobiti na uvid sve dokumente koji nisu klasificirani, a za navedene je dokumente postojao niz zahtjeva za uvid.

Iz izvještaja koji se odnosi na HAVC vidljivo je kako je Ministarstvo kulture tražilo usklađivanje plaća, ugovora o radu voditeljice jednog od odjeka, novi aneks ugovora s ravnateljem zbog otpremnine, izmjenu Statuta…

> Ministarstvo kulture objavilo dokumente o upravnom nadzoru HAVC-a

HAVC pak smatra da u upravnom nadzoru “nisu utvrđene sve činjenice i okolnosti” te da nisu ispunjene pretpostavke za završetak postupka upravnog nadzora.

Navode i da je ministarstvo u provođenju upravnog nadzora prekoračilo svoje ovlasti, odnosno izašlo iz “propisanog okvira provođenja upravnog nadzora određenog Zakonom o audiovizualnim djelatnostima i samom Odlukom o provedbi upravnog nadzora nad radom Hrvatskog audiovizualnog centra”.

Tjedan dana prije javne objave dokumenata na stranicama Ministarstva kulture, Nina Obuljen Koržinek, danas ministrica kulture, u Dnevniku na HRT-u istaknula je kako je u HAVC-u proteklih nekoliko godina obavljen niz nadzora i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. Pozvala je Ministarstvo kulture da objavi sve dokumente i podatke koji mogu potkrijepiti njezine navode i tvrdnje HAVC-a, te postavlja pitanje zašto Ministarstvo do danas nije demantiralo “očite laži i podvale” koji se plasiraju o ustanovama i pojedincima koji djeluju u tom resoru. Također je u priopćenju poslanom medijima Obuljen Koržinek ustvrdila da su u HAVC-u u proteklih nekoliko godina obavljen niz nadzora (Državna revizija, upravni nadzor, financijski nadzor Ministarstva financija itd.) i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti koje se navode u medijima.

Iz Državnog ureda za reviziju nakon tih tvrdnji priopćili su kako nisu točni navodi da revizija nije utvrdila nepravilnosti u HAVC-u.

“Državni ured za reviziju prvi put obavlja reviziju HAVC-a i revizija je još u tijeku”, ističu. Nadmetanje oko toga tko je veći patriot će potrajati. U međuvremenu se čeka nalaz nadzora poslovanja u HAVC-u Državne revizije.

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u svom apelu članovima Kluba zastupnika HDZ-a vezano uz prijedlog mandatara Andreja Plenkovića da se ministricom kulture imenuje Nina Obuljen članica UO HAVC-a između ostalog upozorila je:

Gospođa Obuljen se višekratno pozivala na privatni odnos s g. Plenkovićem. Emisari iz HAVC-a su nam izravno rekli da im ne možemo ništa, jer iza njih stoji Obuljen, a iza Obuljen da stoji g. Plenković. Bez obzira na dokumente nadzora koji dokazuju više od 100 slučajeva kršenja zakona. Bezuvjetno.

O tome su više puta pisale novine. I mi smo o tome, na vrijeme u pisanom obliku obavijestili g. Plenkovića i zastupnike u Hrvatskom saboru.

Sve o čemu govorimo jednoznačno dokazuju dokumenti nadzora koji su izašli u javnost. Upravo suprotno, članovi UO HAVC-a su od tog istog HAVC-a kojeg su morali nadzirati, primali protuzakonito milijune kuna preko svojih udruga, tvrtki i članova obitelji.

U nalazima više nadzora pobrojano je više od 100 kršenja Zakona i utvrđeno da članovi UO HAVC-a preko svojih udruga, tvrtki, najbližih članova obitelji, primaju desetke milijuna kuna od HAVC-a!”

Foto: Koordinacija braniteljskih udruga
Foto: Koordinacija braniteljskih udruga

Podsjetimo, još 2012. tadašnji predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, Enes Midžić, i tadašnja pravnica HAVC-a, Amalija Šeparović, pisanim su putem izvjestili Ministarstvo o nizu kriminalnih čina i drugih nezakonitosti u HAVC-u, međutim, tadašnja ministrica Zlatar Violić i njeni nasljednici propustili su izvršiti svoje zakonske obveze.

Na ovogodišnjoj 68. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća 10. svibnja 2016. tijekom predstavljanja izvješća došlo je do verbalnog incidenta dvoje sudionika koji se nisu željeli predstaviti, uz napomenu da ih svi poznaju, a prozvali su vodstvo HAVC-a za netransparentno poslovanje i dodjelu novca.

Djevojka iz publike ustala je i rekla Hribaru kako je sve to korupcija i lopovluk, pitala ga “Zar mislite da je javnost toliko glupa?” i pitala ga nije li ga sram da je Ogresta kraj njega. Naime, Ogresta je u vijeću HAVC-a koje odlučuje o dodjeli sredstava, pa je tako nedavno sam sebi odobrio 3.700.000,00 kn za igrani film “S one strane”. Tu se radi o očitom sukobu interesa. Nešto kasnije ustao je još jedan muškarac, zapitao “kako vas nije stid dijeliti novce između sebe”, i izašao.

Na rad HAVC-a, dijelom i na temelju verbalnoga incidenta iz publike, osvrnule su se tada članice upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen Koržinek i Romana Matanovac Vučković, pa je tako Obuljen Koržinek ocijenila da taj “sustav daje sjajne rezultate”, a Matanovac Vučković kako je “sve točno uređeno zakonom”.

Istina je stvar prijateljstva

Andrej Plenković, nedavno izabrani predsjednik Vlade RH upitan zašto je za novu ministricu kulture izabrao Ninu Obuljen Koržinek koja je članica Upravnog odbora HAVC-a od 2015., odgovorio da smatra da je Obuljen Koržinek vrlo kompetentna i stručna u području kulturne politike što je dokazala i svojom dosadašnjom karijerom – od državne tajnice do pomoćnice ministra u nizu HDZ-ovih vlada proteklih godina.

Znamo se više od 20 godina. Želio bih da se napravi vrlo jasna distinkcija između njenih kompetencija i stručnosti, njezine političke orijentacije i onoga što u zadnje vrijeme čujem vezano uz poslovanje Hrvatskog-audiovizualnog centra (HAVC)”, rekao je.

Naglasio je kako od nje očekuje da jedan od prvih poteza bude vrlo temeljita analiza poslovanja HAVC-a i ako se u tome pokažu bilo kakve nepravilnosti da, kao nadležna ministrica kulture, reagira.

Prof. dr. sc. Matko Marušić komentirajući sastav nove Vlade napomenuo je da ni izbor gđe Obuljen Koržinek (kad već nema g. Hasanbegovića) ne treba gledati kao na tragediju. “To može biti jako pozitivno: Hasanbegović je zacrtao put i mi ćemo znati slijedi li ga ona; HAVC ima službene ocjene svojega rada i mi ćemo znati djeluje li ona, pa i g. Plenković, u skladu sa zakonom i hrvatskim interesima ili ne djeluju. Procjenjujem da će ona biti dobra ministrica i predlažem da je se pusti na miru, ali da se otvore četvere oči na njezina djela i put jačanja hrvatske kulture koji će odabrati”, zaključio je prof. Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.