Što je Ninski zavjet na kojeg poziva nadbiskup Puljić?

molitva krunice
Foto: GettyImages

„U tom vidu moglo bi se ovdje prepričati Mojsijevu odredbu pa reći: Neka svi vjernici Hrvati utisnu u svoje srce i svoju dušu ono ‘Ninsko geslo’ iz Branimirove godine i neka ga kao znak privežu na svoje ruke i izvjese iznad praga svojih vrata da im bude trajno pred očima i kad ulaze i kad izlaze iz svojih domova. Posebice kad idu hodočastiti Majci Božjoj i svecima, miljenicima njegovim“, istaknuo je na središnjem misnom slavlju na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga, u župi i svetištu na zagrebačkom Svetom Duhu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski nadbiskup podsjetio je na proslavu „Branimirove godine“ u Ninu 1979. i zavjet „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“ i upitao hoće li se u našem narodu na početku 21. stoljeća naći „dovoljan broj očeva i majki, učitelja, vjeroučitelja, svećenika, Bogu posvećenih osoba, biskupa i zauzetih vjernika laika, koji će rječnikom Lava Velikoga ponovno doviknuti suvremenom čovjeku, suputniku i supatniku: ‘Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!’“ Vjernike je nadbiskup Puljić upozorio da su svi pozvani „otkrivati veličinu našeg kršćanskog poziva i dara“, prenosi Informativna katolička agencija.

Ninski zavjet: ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi.’

U Ninu je 6. rujna 1979. godine 250 000 Hrvata došlo i obilježilo razmjenu pisama između pape Ivana VIII. te hrvatskog kneza Branimira i ninskog biskupa Teodozija o priznanju hrvatskog suvereniteta i potvrda vjernosti Hrvata Katoličkoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi”, zavjet je koji su hrvatski biskupi i vjernički puk dali tijekom proslave Branimirove godine kojom je proslavljeno 1100 godina hrvatske državnoti i vjernosti Katoličkoj Crkvi.

Sa svojim domaćim knezom Branimirom, Hrvatska konačno određuje svoju budućnost u krugu zapadnih zemalja, a odlukom pape Ivana VIII. prihvaćena je i kao samostalna zemlja kršćanskoga zapada, a upravo je Nin u to vrijeme slovio za glavni grad Hrvatske.

Slavlje iz 1979. godine koje je održano u sklopu višegodišnje proslave “Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata” okupilo je stotine tisuća Hrvata, a svetu misu predvodio je kardinal Franjo Šeper uz sudjelovanje, prema nekim informacijama, oko 500 svećenika, te 1000 časnih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.