Što je papa Franjo stvarno rekao o homoseksualcima, a što prenosi HINA?

Foto: fah

“Pitanje homoseksualnosti među svećenicima iznimno je ozbiljno pitanje i mora biti razlučivano na odgovarajući način od samoga početka među kandidatima”, izjavio je papa Franjo u novoj knjizi – razgovoru koja će biti objavljena idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Snaga poziva” ime je knjige koja će 3. prosinca biti objavljena na ukupno deset jezika, a neki od njezinih fragmenata sada su izašli u javnost, pa ih je prenio Catholic News Agency, prenosi bitno.net.

No, Hrvatska izvještajna novinska agencija – HINA – uspjela je jasnu poruku koju je papa poslao pretvoriti u dvosmislenu i nejasnu, pa su je kao takvu prenijeli mediji u Hrvatskoj.

Hinino plasiranje lažnih vijesti o U ime obitelji: Zatraženo ispitivanje postupaka i sankcioniranje odgovornih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga U ime obitelji demantira Hinin lažni naslov i namjerno plasirane neistine

Što je objavila HINA?

“Papa Franjo: Homoseksualci među svećenicima i sjemeništarcima izvor za zabrinutost”, naslov je teksta na Hini koji možete pročitato ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Homoseksualnost među katoličkim svećenicima i dalje zabrinjava papu Franju, prema isječcima intervjua na španjolskom jeziku koji će u ponedjeljak biti objavljeni u sklopu nove knjige Fernanda Prada.

Ravnateljica HINA-e na dopis UIO odgovorila: “Pisat ću papi Franji!”

Dr. Markić: ‘Šokiranost’ ravnateljice HINA-e zahtjevom da netko snosi odgovornost puno govori o njezinom dosadašnjem načinu rada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U našemu društvu homoseksualnost je, čini se, postala trend, a takav mentalitet utječe na našu Crkvu u određenom smislu”, kazao je Papa.

Činjenica da među svećenicima i među sjemeništarcima ima homoseksualaca izvor je za zabrinutost. Nazvao je to “vrlo ozbiljnim problemom”.

Po papinu mišljenju osobe s takvim, “duboko ukorijenjenim sklonostima” ne bi trebalo primati u sjemeništa.

Cijeli intervju će biti objavljen u knjizi Fernanda Prada pod naziovm “La Fuerza de la Vocacion” (Moć poziva). Knjiga će se objaviti na više svjetskih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva protivi se osobama istospolnih sklonosti, no Franjo je ranije javno govorio protiv diskriminacija kada su homoseksualci posrijedi.”

Što je papa Franjo doista rekao?

“Tu moramo biti odlučni”, rekao je Papa, govoreći o razlučivanju mogućih istospolnih sklonosti kod kandidata za svećenstvo.

“Čini se kako je u našem društvu homoseksualnost postala nešto pomodno i kako taj mentalitet ima utjecaja i na život Crkve”, rekao je papa Franjo.

Kako CNA prenosi njegove izjave iz knjige, Papa je iskazao zabrinutost što je pitanje razlučivanja homoseksualnih sklonosti kod kandidata u svećeničkoj i redovničkoj formaciji u jednome trenutku bilo zanemareno.

Papa Franjo: Danas vlada svjetski rat protiv braka, čiji je neprijatelj rodna ideologija

“Moramo tome razlučivanju posvetiti pažnju i slušati glas iskustva koji Crkva ima. Kada tome nije posvećena pažnja, nastaju problemi….Može se dogoditi da u neko vrijeme kandidat ne pokazuje takvu tendenciju, ali ona kasnije izlazi na površinu”, poručio je Papa.

Papa je uputio i poruku već zaređenim svećenicima s homoseksualnim sklonostima kao i redovnicima i redovnicama.

“Moramo tražiti od njih da žive svoj celibat s integritetom i da, iznad svega, budi odgovorni i ne sablažanjavaju svoje zajednice i vjernike živeći dvostruki život. Bolje im je napustiti svećenstvo ili redovništvo nego da žive dvostrukim životom”, rekao je papa, prenosi bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.