Studijsko putovanje misionara i misionarki

Sudionici 27. Susreta misionara i misionarki proveli su dan, u srijedu 8. srpnja, na studijskom putovanju Sisačkom biskupijom. Cilj putovanja bio je upoznati se sa životom Sisačke Crkve, slavnom poviješću ovoga kraja, ali i brojnim ranama iz Domovinskog rata, o čemu su im govorili sisački biskup mons. Vlado Košić, voditelj Biskupijskog misijskog ureda vlč. Ivan Faletar, voditeljica Ureda za kulturu Biskupije gđa Spomenka Jurić te domaći župnici. Tom prigodom misionari su posjetili Sisačku katedralu i arheološki park „Siscia in situ“ u Sisku, Sunju, Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju, Svetište Majke naših stradanja u Gori i Kutinu. Misionare se osobito dojmila gotička crkva – biskupijsko marijansko svetište Uznesenja BDM u Gori čija se obnova privodi kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovanje je završilo svečanim misnim slavljem u kutinskoj crkvi BDM Snježne koje je predvodio predsjednik Vijeća za misije HBK mons. Slobodan Štambuk u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom, domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem, misionarima, misijskim djelatnicima i ostalim svećenicima.

Obraćajući se okupljenim vjernicima biskup Štambuk je u homiliji istaknuo kako su misionari i misijski djelatnici ljudi srca: „Oni osjećaju i žele učiniti nešto lijepo za Boga, a u tom činjenju troše svoje ljudske sile. Troše ljudsku krv i ulažu svoju volju i razum te idu puno puta u neizvjesnost. Ali baš je najveća izvjesnost Gospodin Bog, u koga naši misionari i misijski djelatnici vjeruju. To je onaj prvi i glavni motor koji daje poticaj za dalje. U čitavoj kompoziciji vjere u Boga ima i osoba kojoj s poštovanjem izgovaramo ime, a to je Isus Krist. Osoba u koju su, rekao bih, oni zaljubljenici. On je ona unutarnja sila koja ih potiče da čine dobro svijetu te se tu ostvaruju one riječi ‘Idite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje, krstite i učinite ljude mojim učenicima’“, rekao je biskup te na kraju zahvalio svima koji su omogućili da se ovaj Susret održi, a osobito biskupu Košiću kojemu je i pružio podršku u širenju istine i borbi za istinske kršćanske i domoljubne vrijednosti.

Nakon popričesne molitve okupljenima su se obratili: ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH vlč. Ivan Štironja, a o životu u misijama svjedočili su misionar u Tanzaniji vlč. Velimir Tomić i misionarka na Salamonskim otocima s. Marta Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27. susret hrvatskih misionara i misionarki završio je u četvrtak, 9. srpnja 2015. zajedničkom svetom Misom u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Velikom Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.