Sumi Jo i Lucio Galla na koncertu “The Best of Opera” u Opatiji

Foto: Facebook

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji u srijedu će u sklopu Riječkih ljetne noći koncert pod nazivom “The Best of Opera” održati slavni operni solisti, sopranistica Sumi Jo i Lucio Gallo, a izvedbom će ravnati dirigent Tibor Boganyi, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dvoje proslavljenih umjetnika, u pratnji orkestra i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pjevat će i mezzosopranistica iz ansambla riječke Opere Ivana Srbljan i gost iz Ljubljane, tenor Aljaž Farasin.

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević ustvrdio je da je ovo povijesni tjedan za ansambl Opere i njen orkestar jer, kako je naveo, ovakve suprezvijezde operne scene još nisu surađivale s tim orkestrom. U subotu, 23. srpnja, orekstar će, uz to, nastupiti u pratnji slavnoga Josea Carrerasa u pulskoj areni, rekao je Blažević.

Južnokorejska pjevačica Sumi Jo izrazila je zadovoljstvo što će nastupiti s Luciom Gallom, navevši da su oni dugogodišnji prijatelji. “Ja sam najsretnija osoba na svijetu i nastupi su mi čisto zadovoljstvo te želim svoju radost prenijeti i ostalima na sceni i u publici, ujedno osjećajući i veliku odgovornost za nastup”, kazala je. Rekla je da je prvi put u Hrvatskoj bila prije tri godine, ali na odmoru te do sad ovdje nije nastupala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucio Gallo ocijenio je izvedbe orkestra i zbora tijekom dosadašnjih proba vrlo dobrima. Dirigent Tibor Boganyi, koji je u protekle dvije godine u nekoliko navrata gostovao u Rijeci, ustvrdio je da razina izvedbe raste iz probe u probu. Kad se dobro radi s orkestrom, svirači daju od sebe i više nego što misle da mogu, kazao je.

Sumi Jo rođena je u Seoulu. Studirala je u Koreji a potom se upisala na konzervatorij Accademia di Santa Cecilia u Rimu. Debitirala je recitalom u Seoulu, a prva operna uloga bila joj je Susanne u “Figarovom piru”. Ove godine slavi 30 godina međunarodnog opernog debija.

Nastupa na scenama najvećih svjetskih opernih kuća kao što su Metropolitan Opera u New Yorku ili milanska La scala. Pjevala je na posebnim događanjima poput otvaranja sportskih prvenstava i Olimpijada i to s Andreom Bocellijem, Dmitrijem Hvorostovskyim i Joeom Carrerasom. Uz opernu glazbu, pjeva i snima albume crossover žanra te je njen album “Only One” prodan u 1,2 milijuna primjerka. Snimila je više od 50 albuma s cjelovitim operama, oratorijima, orkestralnim djelima, a među njima je i njenih 10 samostalnih albuma. Snima i filmsku glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucio Gallo rođen je u Tarantu u Italiji, a diplomirao je na konzervatoriju “Giuseppe Verdi” u Torinu. Pjeva redovito u najznačajnijim svjetskim opernim kućama i koncertnim dvoranama a surađivao je sa uglednim dirigentima kao što je Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Colin Davis, Zubin Mehta, Riccardo Muti. Bavi se glazbenom pedagogijom i snima za vodeće svjetske izdavačke kuće za ozbiljnu glazbu.

Osim toga, na konferenciji za novinare izviješćeno je da će se posljednji koncert u sklopu festivala, “Tribute to Frank Sinatra” Lucia Galla, 23. srpnja iz tehničkih razloga održati u Rijeci na Trgu Riječke rezolucije, a ne na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.