Svečano proslavljen blagdan Svete Obitelji i Nevine dječice u zagrebačkoj katedrali

Već petnaest godina za redom u zagrebačkoj se katedrali slavi sveta misa uz blagdan Nevine dječice i Svete Obitelji, na kojoj liturgijsko pjevanje predvode dječji zborovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dirljivo je svake godine iznova vidjeti okupljene obitelji, brižne roditelje i rodbinu kako u nedjeljno jutro dovode dječicu u katedralu. Dječicu koju su roditelji u rano nedjeljno jutro odjenuli u različite i jarke boje zborova kojima pripadaju, uredili repiće i punđice djevojčicama, leptir mašne dječacima.

To božićno i obiteljsko zajedništvo smisao je Božića, okupljanja obitelji i najbližih upravo oko Novorođenoga, s Njim i uz Njega uz štalicu, uz oltar. Jer, uistinu je rijetko i u samoj katedrali čuti više od stotinu dječjih raspjevanih glasića.

Veliko je to svjedočenje djece, roditelja, ali i samih voditelja zborova. Ovdje se naime, radi ne samo o crkvenim, nego i o tzv. svjetovnim i školskim zborovima, te je time svjedočenje Božićne stvarnosti još i snažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom proteklih petnaest godina najvjerniji su bili Zborovi Kikići i Genijalci, koji su od prve godine neprekidno sudjelovali na ovim misnim slavljima, te su zadnjih nekoliko godina nastupila i djeca koja se još nisu bila niti rodila kada je počelo ovakvo obilježavanje blagdana Nevine dječice. Niz najčešćih sudionika nastavljaju Zbor Zagrebački dječaci i prof. Jasenke Ostojić, zborovi Angleus i Bim-bam-bom prof. Paule-Fabinger Orešković te dječji zbor Don Boscova radost župe Duha svetoga, Sveta Mati Slobode voditeljice č.s. Valentine Baričević, dječji zbor župe sv. Pavla iz Remeta voditeljice č.s. Emanuele Pećnik i Dječji zbor župe sv. Mirka u Šestinama, prof Kristine Pavlović, a do sada su sudjelovali i dječji zborovi župe sv Josipa na Trešnjevci, dječji zbor Vrapčići i prof. Ante Beno, Mozartine i prof. Iva Rem, Župa BDM Žalosne – Špansko i prof. Ana Čehil-Peršinec, Dječji zbor Marijini anđeli, župe Bezgrešnog Srca Marijina, Jordanovac, voditeljice Marije Petričević i dr.

Idejna začetnica ove mise pod nazivom Djeca za djecu je prof. Tuga Tarle, koja je još 1994. godine došla na ideju okupljanja dječjih zborova i pjevanja na misnom slavlju upravo u božićnome vremenu kad crkva obnavlja uspomenu na nevino stradalu dječicu ustanovivši blagdan Nevine dječice.

Osim sudjelovanja u svetom misnom činu, duhovni smisao ove inicijative je i osobno sudjelovanje najmlađih vjernika u vrednovanju patnje i stradanja njihovih vršnjaka i shvaćanje svetosti svakog ljudskog života bez obzira koliko on trajao na zemlji naspram sve prisutnije kulture smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenom je broj pjevača rastao i padao, kako koje godine, s obzirom da se ipak radi o vremenu blagdana, školskih praznika, obilazaka obitelji, odlazaka i putovanja u druga mjesta, a i sami zborovi u predbožićnome vremenu imaju puno proba i nastupa, dok su dječji župni zborovi aktivni ponajprije u svojim župama.

Kao podrška i pomoć pri organizaciji svih ovih godina bila je prof. Jasenka Polić Biliško, a kao orguljašica sudjelovala je Eva Kirchmayer Bilić.

Od 2014. aktivnu pomoć pružila je i nova predsjednica udruge Hrvatski pokret za život i obitelj Katarina Majsak bez čijeg velikog angažmana ovogodišnja dječja sveta misa ne bi bila ostvariva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon misnog slavlja djeca, roditelji i voditelji okupljali su se u prostoru vježbališta zborova Collegium pro musica sacra i Katedralnog zbora, uz okrjepu koju su priredile časne sestre sakristanke i sponzori, Piterija Tomislav, vlasnika Mile Stanića, Centra za obnovu kulture, dr. Stjepo Bartulica, predsjednik, a ove godine i slastičarnica SUNCE gospođe Nade Golojuh iz Donje Reke kraj Jastrebarskog kojima od srca zahvaljujemo.

Ove godine susret i misno slavlje ‘poklopili’ su se upravo u nedjelju, na blagdan Svete Obitelji, a uoči blagdana Nevine dječice 27. prosinca 2015., a na misnom slavlju nastupili su zborovi: dječji zbor Sunce iz župe Majke Božje Lurdske, pod vodstvom č. s. Željke Čeko, dječji zbor o.š. Mato Lovrak iz župe Sv. Ivan Pavao XIII pod vodstvom prof. Mirele Lukić, Dječji zbor Kikići i Genijalci pod vodstvom prof. Maje Rogić, zbor Zagrebački dječaci pod vodstvom prof. Jasenke Ostojić, članovi dječjeg zbora župe sv. Blaža pod vodstvom č. s. Cecilije Pleša te dječji zbor Don Boscova radost iz župe Duha Svetoga pod vodstvom č. s. Jelene Kolar.

Svake godine zborovi prirede i kraći nastup na kojemu izvedu nekoliko prigodnih božićnih pjesama, te se na taj način pokažu i predstave svojim roditeljima i zainteresiranim vjernicima.

Predslavitelj ovih misnih slavlja svake godine je mons. dr. Josip Kuhtić, kojemu zahvaljujemo na susretljivosti i djeci i roditeljima primjerenim propovijedima i riječima ohrabrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Udruge OS organizatora svete mise Djeca za djecu upućujemo srdačna hvala na sudjelovanju i doprinosu ovom jedinstvenom događaju koji je povezao brojne obitelji, rodbinu, roditelje, bake i djedove u jednu veliku vjerničku obitelj uz dječju pjesmu i molitvu.

Ovaj i ovakav susret obitelji upravo u Božićnome vremenu, ohrabrujući je i važan događaj kojime se obogaćuje, oplemenjuje i utvrđuje bît i smisao Božića, što je osobito važno u današnjem vremenu, koji se te bîti i smisla odriče.

Djeca koja su doživjela ovakav Božić, imaju trajno pohranjeno duhovno bogatstvo, kojega će se uvijek sjećati, te ga zacijelo prenositi i svojoj djeci, jednog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.