Svečano proslavljeno Antunovo u Odri

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj svečano je u nedjelju 17. siječnja proslavila blagdan svog zaštitnika. Središnje misno slavlje predvodio je župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Sašom Jozićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sve okupljene, uključujući i brojne hodočasnike iz okolnih župa, pozdravio je vlč. Jozić zahvalivši im na dolasku i štovanju ovog sveca.

U homiliji vlč. Koretić je podsjetio na život sv. Antuna Pustinjaka istaknuvši kako je on čuvši Isusove riječi „idi, prodaj što imaš i podaj siromasima“ i „ne budite zabrinuti za sutrašnji dan“, upravo to i učinio, dao je svoj sav imetak potrebitima i posvetio svoj život Bogu.

Antunovo u Odri_4273

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Antun je toliko zavolio Boga čiji se Duh nastanio u njemu da je odlučio pročistiti dušu od svih zemaljskih navezenosti. Doživio je stotinu i pet godina, a u svojoj dvadeset i petoj zrelo je i mudro odlučio se pozabaviti s taštinom i boriti se protiv svih onih napasti koje i danas nama dolaze. Ta borba bila je tolika da je odlučio jedno vrijeme živjeti i u grobnici. Mi se danas naježimo od pomisli biti na groblju, a kamoli u grobnici i zato bismo mogli reći danas da je on bio čudak, međutim Antun se obračunavao s đavlom koji je znao kakve on milosti posjeduje i kakvu vjernost i ljubav gaji prema Bogu. Zato ga je đavao još i više napastovao, a Antun se molitvom, postom i pokorom itekako suprotstavio tom zloduhu. Kada su mu drugi htjeli pomoći nije im dao i rekao im je da ga puste, kako bi se Božjom snagom obračunao s tim zloduhom i kako bi bio potpuno Božji“, rekao je vlč. Koretić te poručio kako je Antun Pustinjak stoljećima do danas ostao tako „moćan“ svetac jer se u potpunosti predao Bogu.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.