Sveta Agata – ‘tvrđa i od kamena’ u patnji za Krista

agata
Izvor: Wikimedia commons

Možda nijedna svetica nije bila štovana u ranom kršćanstvu kao sveta Agata. U Rimu su joj sagradili dvije crkve. Malteški red uzeo ju je za svoju zaštitnicu. Njezini sveti ostaci čuvaju se i posebno časte u Kataniji na Siciliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kod nas se sveta Agata stoljećima časti. O tome svjedoče brojna imena (Jaga, Dobrila) i prezimena (Agatić, Jagatić, Jagić). Kako je bila velika vidi se i po tome što je unesena u Rimski misni kanon.

Sveta Agata – povijesni podaci 

Povijesni podaci o njezinu životu su oskudni. Prema saču­vanoj crkvenoj predaji Agata je rođena u Kataniji na Siciliji od ple­mićkih roditelja. Odgojena u kršćanskoj vjeri živjela je u prvoj polo­vini III. stoljeća, a mučeništvo je podnijela za cara Decija (249.-251.). Prema legendarnom opisu njezina mučeništva, koji potječe iz 5. sto­ljeća, Agata je optužena kao kršćanka. Namjesnik Kvintijan htio ju je zbog njezine ljepote pridobiti za sebe. Kako to nije uspio, dao ju je u javnu kuću kod pokvarene Afrodizije, misleći kako će se tu povesti za nemoralnim životom. Uz Božju pomoć, Agata je ostala po­štena i u tom paklu. Na koncu je dobila priznanje kako je tvrđa od kamena. Budući da nije htjela ni žrtvovati bogovima, izveli su je na saslušanje. Namjesnik ju je opomenuo: „Još imaš vremena spa­siti se.“ Ona je odgovorila: „Moj je spas Krist!“ Tada ju je Kvintijan dao mučiti. Naredio je neka joj se otkinu grudi. Agata mu je na to rekla: „Okrutniče, zar te nije stid na ženi rezati ono što si na majci sisao?“ Poslije četiri dana izveli su je iz tamnice pa zatim mučili na najstrašnije načine dok nije ispustila dušu.

Za tu djevicu i mučenicu sveti Metod Sicilski je napisao: „Ta je djevica svjetlom savjesti i rujnom krvi pravoga Božjeg Jaganjca rumenila i krasila svoje usne, lice i jezik. Neprestano je u svom razumu mislila na smrt što će joj nanijeti njezin udvarač koji kao da je okrvavljen svježom krvlju kako bi ta svečana odora njezina mučeništva ne samo bila svjedočanstvo Kristove grimizne krvi nego kako bi i budućim pokolje­njima, poput tih biranih boja, prenosila bogatu poruku djevičanstva i to riječima i mučeničkom smrću.“ (Časoslov, 2 čit.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.