Sveta Lucija – danas se sije pšenica za doček Mladog Kralja

Foto: Roberta F., HBK, Fotomontaža narod.hr

Do Božića će naša danas posijana pšenica, simbol života, već biti gusta i zelena – pripremljena za rođenje i doček Mladoga Kralja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan svete Lucije tradicionalno se sije pšenica. Pšenica se na svetu Luciju sije kao simbol plodnosti i novog života izraslog iz malog sjemena.

Zanimljivo je i da se djeca u Dalmaciji nekada nisu darivala na svetog Nikolu, već na svetu Luciju, a dobivala bi voće, suhe smokve i ponešto slatkiša.

U svakom slučaju, sijanje božićne pšenice je lijep običaj kojem se posebno vesele djeca jer od tog dana imaju svaki dan do Božića poseban zadatak – zaliti pšenicu i provjeriti da li dobro napreduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojalo je narodno vjerovanje da će cijela nova godina biti uspješnija i plodnija ako pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka. Iznikla pšenica se veže trakom, često u hrvatskim nacionalnim bojama crven-bijeli-plavi.

Pšenica se može posijati na više načina, a na vama je da odlučite koja vam je varijanta najinteresantnija. Evo dvije koje su dosta raširene i provjerene:

    1. U male teglice sa zemljom – dobro je na dno teglice staviti drenažu (krupnije kamenčiće ili razbijene komade starih tegli kako bi suvišna vlaga i tekućina mogla otjecati), potom sloj zemlje, sloj zrnja pšenice pa završiti tankim slojem zemlje. Zemlju održavati vlažnom.
    2. U posudice na vaticu – posudica može biti bilo kakvog oblika: može to biti stari tanjur, staklena čaša, neka druga plastična posuda koju naknadno možete lijepo ukrasiti nekim božićnim motivom i sl. Na dno posude se složi tanki sloj obične medicinske vatice natopljene vodom. Na vaticu se položi sloj zrnja pšenice i to je to. Posudu je potrebno držati blizu izvora topline i osigurati joj svakodnevno vlaženje (ne pretjerati!)
    1. Kada pšenica dovoljno naraste potrebno ju je urediti – podrezati vrhove da budu lijepi jednaki i zavezati lagano oko struka ukrasnu vrpcu. Možete po želji u sredinu posudice još prije nego pšenica počne klijati staviti svijeću koja će jako lijepo titrati u božićnoj noći usred izrasle pšenice.
    1. Do Božića će naša pšenica već biti gusta i zelena: pripremljena za rođenje Mladoga Kralja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.