Sveti Berard i mučenici – početak franjevaca obilježen mučeništvom u Marakešu

svetiberard
Foto: www.vfz-hr-bih.hr

Početak franjevačkog reda posvećen je mučeništvom petorice suvremenika svetog Franje koji je o toj zgodi rekao: „Sada sa sigurnošću mogu reći da imam petoricu Male braće!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje misionarsko propovijedanje započeli su u Sevilli (kalifat Cordoba) navješćujući evanđelje muslimanima. To su platili životima u Marakešu (Maroko), gradu gdje je nedavno potpisan sporazum o migracijama.

Zvali su se: Berard, Petar, Oton, Akurisio i Adjuto.

Prva trojica su bili svećenici, a druga dvojica samo braća redovnici. Svi pripadaju prvom desetljeću franjevačkog reda, a potječu iz različitih gradova Italije. Sačinjavali su prvu misijsku ekspediciju koju je sveti Franjo poslao među Saracene u Maroko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje misionarsko propovijedanje započeli su u Sevilli (kalifat Cordoba) navješćujući evanđelje muslimanima

Ubrzo su bili zatočeni, izbičevani i protjerani u Maroko, ali su i tamo nastavili apostolski rad. U gradu Marakešu bačeni su u tamnicu, bičevani više puta i na kraju su usmrćeni 16. siječnja 1220. godine.

Njihovi posmrtni ostatci su prevezeni u Koimbru, gdje su neko vrijeme bili izloženi u katedrali. Mnogi hodočasnici iz grada i okolice hrlili su po­kloniti se posmrtnim ostacima mučenika. Među njima je bio i regularni kanonik augustinac, Antonio Olivares, poznatiji pod kasnijim imenom sveti Antun Padovanski. Upravo tom prigodom je zaželio postati franjevac i na­staviti ondje gdje su oni stali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je još jednom potvrđena istinitost staro­drevne izreke: „Krv mučenika, sjeme je novih kršćana!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.