Sveti Charles Lwanga i ostali ugandski mučenici – zbog tajnog krštenja smrtno stradali

Lwanga
Foto: Miyska (CC BY-SA 4.0)

Danas slavimo svetog Charlesa Lwangu i ostale ugandske mučenike koji su dali svoj život za Krista Spasitelja. Sjeme katoličke vjere u Ugandi (istočna Afrika) posijali su mučenici koji su krv prolili za vjeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 1885. i 1887. u Ugandi su pogubljena 22 mučenika katoličke vjere, kao i jedan broj anglikanskih mučenika. Njihova krv nije prolivena uzalud, danas je Uganda većinski kršćanska zemlja gdje žive ljudi jake vjere, a više 40% stanovnika Ugande su katolici.

Ugande zbog njezinih prekrasnih jezera, planinskih lanaca i gornjeg dijela rijeke Nila nazivaju biserom Afrike. Charles (Carl, Karoli) Lwanga, pripadnik roda Ngabi u plemenu Muganda, rodio se 1860. vjerojatno u selu Birinzi (okrug Buddu), u Bugandi, južnom dijelu današnje Ugande. Služio je kao predstojnik paževa na dvoru kralja Mwange II. Kralj Mwanga bjesomučno je progonio kršćane, od kojih su mnogi bili službenici na njegovom dvoru. Nakon što je u listopadu 1885. Mwanga dao pogubiti anglikanskog biskupa Jamesa Hanningtona i njegove sljedbenike, upravitelj kraljevskog dvora Joseph Mukasa, zauzeti katolik, vjeroučitelj i osloboditelj robova, koji je pokušavao spriječiti njihovo smaknuće, i sam je osuđen na smrt i pogubljen 17. studenoga 1885.

Mukasine dužnosti preuzeo je Charles Lwanga, predstojnik kraljevih paževa, koji je s Mwangom bio u sukobu jer je štitio paževe od njegovih nasilničkih nasrtaja i seksualnih zlostavljanja. Lwanga, obraćenik od 1885, okupio je vjerne kršćane i kao vjeroučitelj 26. svibnja 1886. potajno krstio četvoricu katekumena. Zbog toga je zajedno s još 11 sljedbenika živ spaljen u Namugongu, na današnji dan, 3. lipnja 1886. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charlesa Lwangu i ostale ugandske mučenike blaženima je proglasio 1920. papa Benedikt XV, a svetima 1964. papa Pavao VI. Charles Lwanga zaštitnik je afričke mladeži, afričke Katoličke akcije, obraćenika, žrtava mučenja i zlostavljanja te mnogih župa i crkava.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.