Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitka ministra Mornara povodom Svjetskog dana učitelja

Poštovane odgojiteljice i odgojitelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji, stručne suradnice i suradnici, profesorice i profesori!

Obilježavanje vašeg dana, Svjetskoga dana učitelja, prilika je da vam još jednom zahvalim na predanosti s kojom radite, trudu, energiji i strpljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od nas mogu potvrditi kako su iskustva u dječjoj dobi preduvjet kasnijeg uspješnog učenja i sudjelovanja u društvenom životu. San svakog od nas počinje upravo s odgajateljicom i učiteljicom i učiteljem koja/koji u nas vjeruje, koji nas potiče i vodi, a nastavlja se sa sveučilišnim profesorima koji mlade ljude vode prema zacrtanom cilju. Hvala vam na doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija djece i mladih.

Želja mi je da, unatoč problemima s kojima se suočavamo, očuvamo dijalog i partnerstvo koje smo do sada izgradili i da zajednički nastavimo unaprjeđivati odgojno-obrazovni sustav. Zajedno smo započeli cjelovitu kurikularnu reformu koja je jedna od najvažnijih nacionalnih reformi u posljednjih dvadeset i pet godina, a u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije očekuje nas mnogo izazova na putu do ostvarenja zacrtanih ciljeva. I u idućem razdoblju nastavit ćemo s unaprjeđenjem i daljnjim poboljšanjima odgojno-obrazovnoga sustava na svim razinama. Pri tome ću se zalagati za sustavno poboljšavanje općega materijalnog položaja učitelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika uz uvođenje ciljanih mjera kojima se potiče i nagrađuje izvrsnost i inovativnost.

Ministarstvo ostaje stalna potpora kreativnim, poticajnim i izazovnim projektima i partner u rješavanju problema s kojima se suočavate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan vam Svjetski dan učitelja – puno zdravlja, energije, strpljenja i kreativnosti u radu te spretnosti i mudrosti u nošenju sa izazovima današnjice kao i puno uspjeha u radu s djecom i mladima.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.