“Kako je tata osvojio mamu” premijerno 5. svibnja u Žar ptici

Foto: Fah

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u petak, 5. svibnja premijeru predstave “Kako je tata osvojio mamu” u režiji Slađane Kilibarda, po tekstu Mire Gavrana o dječaku koji nakon razvoda roditelja odluči učiniti sve kao bi njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, predstava nastala prema istoimenu romanu poznatoga suvremenog hrvatskog romanopisca i dramatičara, vrlo prisutnu pojavu razvoda roditelja sagledava iz dječje perspektive – iskreno i izravno.

Priča je to o dječaku koji koji teško podnosi činjenicu da njegovi majka i otac ne žive više zajedno, pa uz pomoć djevojčice koju simpatizira čini sve ne bi li njegov otac ponovno osvojio njegovu majku.

Suočen s mogućnošću rastanka roditelja, Antun odlučuje pronaći način kako ih nanovo spojiti, odnosno, kako pomoći tati da nanovo “osvoji mamu”. U tome će mu uvelike pomoći Bernarda koja će, pri tome, osvojiti i njegovo srce (a i organizirati nezaboravnu rođendansku proslavu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Antun ima deset godina, nogu broj trideset sedam i pol, veliko srce, neposrednu komunikaciju i želju da postane istraživač Egipta. Bernarda također ima deset godina, nevoljko ide na niz slobodnih aktivnosti, a želi postati ‘istraživačica ljudske psihe’ i ‘sakupljačica poštanskih maraka'”, stoji u najavi.

“Kroz pat poziciju protagonista u koju ga je doveo odnos njegovih roditelja, kroz njegovu želju da se izbori za opstanak obitelji, ali i za vlastitu sreću, djetinjstvo i zaigranost, pokazuju se i prokazuju često neosviješteni i sebični mehanizmi odraslih, potpomognuti vrijednosti svijeta koji nas okružuje”, dodaje se.

Igraju Ugo Korani, Gorana Marin, Berislav Tomičić, Nina Erak Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Dunja Fajdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatizaciju za prvo postavljanje na scenu nekog Gavranovog romana za djecu i mlade potpisuje Ana Prolić, a režira Kilibarda, kojoj je to prva suradnja sa Žar pticom.

Kilibarda je osmislila i scenografiju, za kostime je odgovorna Hana Letica, a skladatelj je Nenad Borgudan iz grupe Detour, čija će se pjesma i koristiti u predstavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.