Tijekom priprema za film o Padre Piju glumac pronašao ‘nešto puno veće od sebe’

shia pio
Foto: snimka zaslona; fotomontaža; narod.hr

Američki glumac Shia LaBeouf glumit će glavnu ulogu u nadolazećem holivudskom filmu o životu mladog svetog Padre Pija, talijanskog svećenika, stigmatika i mistika iz 20. stoljeća. Film će režirati Abel Ferrara.

Shia LaBeoufov objavio je i dirljiv video tijekom priprema za novu ulogu Padre Pija:

“Snimat ćemo film o Padre Piju, redovniku iz Puglije. Radnja filma smještena je u Italiju odmah nakon Prvog svjetskog rata. Padre Pio je svetac i imao je stigme. Živio je za vrijeme vrlo teškog političkog razdoblja u svjetskoj povijesti ”, rekao je redatelj Ferrara za Variety.

Fratri kapucini podijelili su svoj način života s glumcem Shia LaBeoufom kako bi mu pomogli da precizno prikaže sv. Padre Pija. Shia LaBeouf poznat je po tome što je otišao u krajnosti kako bi se pripremio za svoje filmske uloge, ozlijedio je lice i izvadio zub kako bi se uživio u karakter.

Potpuno uronjen u nešto veće od sebe

Za film “Fury” iz 2014. navodno je tjednima odbijao tuširanje kako bi dočarao teške uvjete i nedostatke tijekom rata. No, čak je i LaBeouf bio impresioniran životom kapucinskog redovnika. “Potpuno sam uronjen u nešto puno veće od sebe”, pojasnio je LaBeouf u komentaru na Instagramu koji je prošli tjedan objavio kapucin fra Hai Ho.

LaBeouf je proveo nekoliko dana sredinom kolovoza u kapucinskom samostanu u sjevernoj Kaliforniji kako bi se upoznao s duhovnim životom kapucina dok se priprema za ulogu u planiranoj filmskoj biografiji Padre Pia, mističnog svećenika kapucina. Datum objavljivanja filma, prema zamisli redatelja Abela Ferrare i Willema Dafoea u glavnoj ulozi, nije objavljen.

Padre Pio poznat po dobrotvornim djelima, čudima i stigmama

Pio je živio u talijanskoj krševitoj regiji Puglia nakon Prvog svjetskog rata, kada su zapanjujuće stope siromaštva i rastući fašistički pokret uzdrmali zemlju i otvorili put diktaturi Benita Mussolinija i uključivanju Italije u Drugi svjetski rat.

Pio je bio cijenjen u Pugliji zbog svojih dobrotvornih djela, ali je postao poznat po čudima koja je učinio i po tome što je primio stigme: tragovi na rukama i nogama nalik na rane za koje se kaže da ih je Krist pretrpio prikovanih na križ. Pio je nadahnuo duboko predano praćenje na globalnoj razini, a posebno u Italiji.

‘Apostol ispovjedaonice’

Crkva koja ga je tijekom života strogo sankcionirala, Piu, koji je umro 1968. u 81. godini života, povremeno je bilo zabranjeno propovijedati i vršiti sakramente. No, prije Pijove smrti, sveti Pavao VI. odbacio je sve optužbe protiv njega, a 2002. sveti Ivan Pavao II. proglasio ga je svecem. Papa Franjo dao je Pijove ostatke donijeti u Rim tijekom Jubileja milosrđa 2015.-2016..

Kako bi obilježio 50. godišnjicu Piove smrti, Franjo je posjetio južnotalijanske gradove Pietrelcina i San Giovanni Rotondo, gdje je fratar živio i propovijedao, i opisao ga kao “apostola ispovjedaonice”.

Sportska duga kosa i gruba brada podsjećaju na potpis Padre Pia, LaBeouf je u postu na Instagramu opisao: „Ne znam jesam li ikada u svom životu upoznao skupinu muškaraca toliko uronjenih u bilo što. Izuzetno je zadivljujuće vidjeti ljude kako se potpuno predaju nečemu tako božanskom. Divno je znati da postoji ovakvo bratstvo.”

Franjevci kapucini, čiji je red osnovan 1525. godine, žive u načinu života i poruci svetog Franje Asiškog, zavjetujući se na čistoću, siromaštvo i poslušnost.

„Iako svaki dan odvajamo vrijeme za molitvu, naš molitveni život, poput Liturgije satova, svetog časa klanjanja uz krunicu pomaže nam da ostanemo u odnosu s našim Gospodinom i ispunimo svoju službu, poput slušanja ispovijedi ili prinošenja svete pričesti bolesnicima”, rekao je jedan fratar koji je prošli tjedan proveo vrijeme s LaBeoufom za Religion News Service.

LaBeouf: ‘Dočekala me samo milost’

Fratar je rekao da su podijelili svoj životni stil i iskustvo u zajednici s glumcem, koji se pokušavao pripremiti za ulogu Padre Pija kako bi mu pomogao da prikaže “život kao fratra na najprecizniji mogući način”. Ako se usredotočimo samo na asketske aspekte života Padre Pija, nedostajala bi veća slika, smatra fratar. Bitni aspekt života Padre Pija, objasnio je fratar, bio je način na koji se “vjernici mogu povezati s njim, jer je s njim povezan”. “Kad snimate film o Padre Piju, važno je pokazati da je bio čovjek. Bio je brat među braćom svoje vjerske zajednice. Njegova razina osobne svetosti bila je velika ”, rekao je. “Međutim, bio je i brat koji je dijelio šale ili išao u šetnju.

“LaBeouf je na društvenim mrežama rekao da ga je “dočekala samo milost” i da je saznao za odnos kapucina i Pija prema Bogu.

LaBeouf tijekom snimanja filma Srce od čelika pronašao Boga

“Pokušavamo se što više približiti točnom prikazu kako je to biti fratar i pokušati se približiti ljudskom, opipljivom, taktilnom odnosu koji je ovaj čovjek imao s Kristom i donijeti Radosnu vijest svijetu”, rekao je LaBeouf. LaBeouf, koji dolazi iz mješovite židovske i kršćanske obitelji, rekao je za časopis Interview kako je “pronašao Boga” dok je snimao “Fury”.

35-godišnji glumac u razgovoru za Interview Magazine istaknuo je da se sa židovstva obratio na kršćanstvo snimajući film “Srce od čelika” (Fury) 2014. godine.

“Snimajući taj film pronašao sam Boga. Postao sam kršćanin u pravom smislu te riječi”, rekao je. “Mogao sam primjerice samo izgovarati molitve bez dubine, ali to me uistinu spasilo.”

Ferrara, odgojen katolik, prešao je u budizam 2007. godine, ali se u prošlim filmovima vidi utjecaj njegovog vjerskog podrijetla.

LaBeouf je najpoznatiji po svojoj ulozi u filmovima “Transformers” i “Indiana Jones”, a glumio je i u više Disneyjevih televizijskih emisija i filmova.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ religionnews