Tjedan glazbe za mlade posvećen hrvatskoj filmskoj glazbi

Zagreb, 5.4.2016. - Tjedan glazbe za mlade, koji je poèeo u utorak otvorenjem izložbe radova s djeèjeg natjeèaja "Radost slikanja uz glazbu" i dodjelom nagrada najboljim malim umjetnicima u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, posveæen je ove godine hrvatskoj filmskoj glazbi. foto HINA / Anamarija Grbin / mm

Tjedan glazbe za mlade, koji je počeo u utorak otvorenjem izložbe radova s dječjeg natječaja “Radost slikanja uz glazbu” i dodjelom nagrada najboljim malim umjetnicima u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, posvećen je ove godine hrvatskoj filmskoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom se manifestacijom dvanaestu godinu zaredom, u suradnji Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog društva skladatelja i “Lisinskog”, potiče mlade da upoznaju i zavole klasičnu glazbu.

Tradicionalna koncertna priredba održat će se u tri termina, 7. i 8. travnja. Pod ravnanjem Dinka Appelta i u režiji Joška Marušića nastupit će Zagrebačka filharmonija, sopranistica Marija Kuhar Šoša, pijanistica Srebrenka Poljak i zborovi osnovnih škola “Zapruđe”, “Izidora Kršnjavog” i “Stenjevec”.

Pod naslovom “100 posto hrvatsko” program donosi djela hrvatskih skladatelja koji su pisali za filmove i serije, Arsena Dedića, Alfija Kabilja, Dalibora Grubačevića, Dinka Appelta, Josipa Dečija, Eduarda Gloza, Isaaka Dunajevskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvodit će se skladbe iz poznatih igranih i animiranih filmova, “Glembajevi”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “U registraturi”, “Zagonetni dječak”, “Lea i Darija”, “Seljačka buna”, “Duh u močvari”.

“Izbor radova nije reprezentativan, vrijednostan ili recentan, već optimalan, poučan i zabavan. Prikazat će se inserti iz crtanih i igranih filmova, izvesti skečevi i poučne priče”, najavio je Joško Marušić na konferenciji za novinare.

“Smisao je da djeca kroz glazbu zavole film i da kroz film zavole glazbu, ako smo barem malo uspjeli u tome napravili smo puno”, istaknuo je Marušić, dodavši da se ove godine odaje i počast Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mestro Dinko Appelt ocijenio je kako je, s obzirom da smo “okruženi gomilom glazbenog neukusa kojemu su djeca izložena”, to je odlična prilika da djeca vide “Lisinski” i poslušaju Filharmoniju. “Probat ćemo im i objasniti koji je značaj glazbe u filmovima i osvijestiti koliko filmska glazba prati radnju i utječe na emocije”, rekao je.

Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži izvijestio je kako su već rasprodane tri dvorane za koncerte u Tjednu glazbe za mlade, što znači da će ih popratiti više od pet tisuća djece iz cijele Hrvatske.

Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja drži kako je to dobra prilika da upoznaju filmsku glazbu koja se rijetko može čuti izvan svog konteksta i uživo. “Glazba je integralni dio filma i ostaje nam u sjećanju, a hrvatska filmska glazba je sama po sebi vrijedan opus”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu konferencije autorima najboljih radova, odabranih između njih 1540 pristiglih na natječaj, dodijeljene su nagrade, a riječ je o djelima školaraca i vrtićanaca nadahnutima glazbom,

Prvu nagradu dobila je Ema Pisanki iz zagrebačke Osnovne škole Marina Držića, drugu Karlo Vinković iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Iskrica, a treću Antonija Bajs iz bjelovarskog vrtića Ciciban.

Posebna priznanja dobili su Mirjam Uremović iz OŠ Lovre Matačića, Marija Svalina iz OŠ Brezovica, dok je za plakat izabran rad Patricije Časni iz karlovačkog vrtića Gaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.