Toulouse: Izgubljeni Caravaggio u lipnju na dražbi

Foto: Fah

Izgubljeno ulje na platnu talijanskoga baroknog umjetnika Michelangela Merisija da Caravaggia (1571. – 1610.) što su je lopovi ostavili u kući u koju su provalili jer im se učinila bezvrijednom, na ljeto će biti ponuđena na dražbi, a mogla bi se prodati za više od 120 milijuna eura, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri stotine godina stara Caravaggiova slika “Judita koja odrubljuje glavu Holovernu” punila je novinske naslovnice 2014., kada ju je, nastojeći otkriti s kojega dijela stropa kuće curi voda, slučajno otkrio njezin vlasnik nastanjen u gradiću blizu Toulousea.

Obitelj koja je sliku slučajno pronašla raščišćavajući tavan, o otkriću je izvijestila mjesnog kolekcionara Marca Labarbea, koji je potom konzultirao Erica Turquina, stručnjaka za Caravaggiova djela.
Djelo jako podsjeća na sliku istog motiva koja se nalazi u Italiji, a poznata je kao kopija izgubljenoga Caravaggiova djela “Judita odrubljuje glavu Holofernu”, kazao je tada Labarbe.

Nakon čišćenja je ustanovljeno da je riječ o djelu iz 17. stoljeća koje pripada Caravaggiovoj školi. Detaljniju istragu proveo je potom Turquin koji je sliku od javnosti skrivao pune dvije godine.
“Svjetlo i energija tipični su za Caravaggia. Nema nijedne pogreške i naslikana je sigurnom rukom. Sve su to stilske odrednice koje je čine autentičnom”, kazao je tada Turquin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak tvrdi da se stručnjaci nikada neće složiti o tomu je li riječ o autentičnome Caravaggiu. Dvoje stručnjaka koje je konzultirao sliku su pripisali Louisu Finsonu, flamanskom slikaru i trgovcu umjetninama koji je bio upoznat s Caravaggiovim stilom. Tvrde da je Finson posjedovao niz Caravaggiovih djela te da ih je kopirao. “Treći stručnjak mi je rekao da ne samo da je riječ o Caravaggiu, već i o njegovu remek djelu”, kazao je tada Turquin.

Judita koja odrubljuje glavu asirskome vođi Holofernu bila je jedna od omiljenih tema slikara Caravaggiova vremena pa stručnjaci pretpostavljaju da su je provalnici ostavili upravo zbog brutalnog motiva. Vlasnici kuće, čiji su preci u njoj živjeli od sredine 19. st, svojedobno su kazali da ne znaju kako je remek-djelo završilo na njihovu tavanu. Novinarima su rekli da su provalnici s tavana odnijeli svakojake antikvitete, ali i bezvrijedne stvari poput bočica s parfemom.

I premda je struka bila podijeljena u pogledu autentičnosti djela, ono će nakon pomnog proučavanja na ljeto ipak biti ponuđeno na dražbi. I moglo bi postići iznimno visoku cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika će od 1. do 9 ožujka biti izložena u londonskoj galeriji Colnaghi u ulici Bury, a 27. lipnja će biti ponuđena na aukciji u dvorani La Halle aux Grains u Toulouseu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.