3. ožujka 1839. Jamsetji Tata – znate li da je ‘otac indijske industrije’ podrijetlom Iranac zoroastrističke vjere?

Foto: commons.wikimedia.org

Moćna indijska obitelj Tata – proizvođači automobila Tata, Jaguar i Land Rover – zapravo je podrijetlom iz Irana i zoroastrističke je vjere, kao i slavni Freddie Mercury.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1839. rođen je “otac indijske industrije” – znameniti Jamsetji Tata. On je osnovao veliku kompaniju Tata, jedno od najvećih indijskih poduzeća uopće. Naime, Grupacija Tata je vlasnik najvećeg proizvođača automobila u Indiji – Tata Motorsa, te još stotinjak kompanija iz područja kemijske i čelične industrije, telekomunikacija, financija, te još mnogih poduzetničkih grana. Tata Motors vlasnik je britanskog proizvođača automobila Jaguar, a ujedno i marke Land Rover. Zanimljivo je da je Grupacija Tata još uvijek u većinskom obiteljskom vlasništvu, i to upravo potomaka spomenutog Jamsetjija Tate.

Jamsetji Tata rođen je u obitelji zoroastrističkih svećenika. Riječ je o tzv. Parsima koji su se u davnini doselili iz Perzije (Irana) u Indiju. U novoj su domovini uspjeli zadržati zoroastrističku vjeru. To je religija koju je još u Starom vijeku utemeljio Zaratustra (Zoroaster) na području Perzije. Zanimljivo je da je indijskim Parsima zoroastrističke vjere osim Tate pripadao također i poznati glazbenik Freddie Mercury (rođeno ime Farrokh Bulsara), te dirigent Zubin Mehta.

Jamsetji Tata poslovnu je karijeru započeo u gradu Bombayu (Mumbai), gdje je koncentriran najveći dio Parsa. Isprva se bavio trgovinom i mnogo je putovao po svijetu, čime je stekao mnoga znanja. U Bombayu je sagradio slavni hotel Taj Mahal Palace, vjerojatno najpoznatiji hotel u čitavoj Indiji. Svojedobno je to bio jedini hotel u Indiji s instaliranom električnom strujom i motornim dizalom. Specifičnost tog hotela bila je i u tome što unatoč vrhunskom luksuzu, nije bio rezerviran samo za bijelce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

*Parsi, etničko-religijska zajednica u Indiji, danas naseljena uglavnom u Bombayu i na njegovu širem području; oko 130.000 pripadnika. Govore gudžaratskim jezikom. Pretežno su obrtnici, trgovci i poduzetnici, a zajednica je visoko europeizirana. Potomci su pristaša mazdaizma (zoroastrizma), koji su se iseljavali iz Perzije nakon nasilne islamizacije Perzije od strane Arapa u VII. st. te se naselili u sjeverozapadnoj Indiji (Gujarat). Uz malobrojne mazdaiste u Iranu (gabari), Parsi su jedini suvremeni sljedbenici mazdaizma. Očuvali su stare obrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.