Traju radovi na katedrali Notre Dame: unutrašnjost prazna i prepuna krhotina

epa07722579 Excavators are seen during preliminary work in the Notre-Dame de Paris Cathedral three months after a major fire in Paris, France, 17 July 2019. French MPs on July 16 approved a law on the reconstruction of Notre-Dame, three months after flames ravaged the great Paris cathedral, but with the rebuilding process still mired in controversy. The April 15 fire destroyed the roof and steeple of the 850-year-old Gothic cathedral. Images of the ancient cathedral going up in flames sparked shock and dismay across the globe as well as in France, where it is considered one of the nation's most beloved landmarks. EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL MAXPPP OUT

Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notre-Dame u Parizu, pogled u razrušenu katedralu otkrio je u srijedu sablasnu prazninu i dijelove ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine.

Novinari su u srijedu dobili jedinstvenu priliku prisustvovati obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina.

Prije samo tri mjeseca, katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraja, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni.

U srijedu se, umjesto gomile posjetitelja, moglo vidjeti samo nekoliko desetaka stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji rade na osiguravanju strukture građevine.

Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova, a osoblje se mora dodatno zaštiti od trovanja olovom zbog kontaminacije uzrokovane topljenjem starog krova.

Neugodan miris još se uvijek osjeti u zraku, a neoštećeni redovi sjedala u prednjem dijelu katedrale podsjećaju na njezin izgled prije razornog požara.

Restauracija, koja još nije započela, zahtijevat će zamjenu krova čiji je velik dio uništen u požaru, kao i izgradnju srušenog tornja.

Ništa neće biti bačeno

Međutim, prije nego što obnova počne, katedrala mora biti osigurana kako nijedan dio ne bi bio pod rizikom od urušavanja, prvenstveno svod.

“Nismo ni približno u fazi obnove. Još uvijek radimo na hitnom osiguravanju strukture katedrale”, rekao je glavni arhitekt Notre-Damea Philippe Villeneuve.

Rizik od urušavanja još uvijek je visok stoga se u pojedinim dijelovima koriste samo strojevi s daljnskim upravljanjem.

U središtu katedrale sakupljena je velika hrpa krhotina te je Villeneuve rekao kako će se svaki dio pomno pregledati.

“Ništa neće biti bačeno”, rekao je dodavši kako će analiza svakog dijela pomoći u stvaranju precizne znanstvene slike katedrale prije početka obnove.

Osiguravanje strukture Notre-Damea

Unatoč oštećenju, katedrala i dalje izgleda veličanstveno, s velikim stupovima na lađi, netaknutim orguljama i poznatom rozetom s vitrajima.

Ministar kulture Franck Riester, koji je s novinarima u bijelom zaštitnom odijelu i kacigi posjetio katedralu, pozdravio je napredak, ali i podsjetio težak put koji ih još čeka u obnovi.

“Prije nekoliko tjedana se tu nalazila puno veća hrpa krhotina”, rekao je.

Naglasio je i kako Macronov rok od pet godina za obnovu danas nije prioritet. “Prioritet je osigurati strukturu Notre-Damea”, smatra Riester.

Pariško tužiteljstvo poručilo je u lipnju kako je neugašena cigareta ili električni kvar mogao uzrokovati požar, nakon čega su otvorili istragu za zločin iz nehaja, bez osumnjičenih.

Svećenici su 15. lipnja, dva mjeseca nakon požara, sa zaštitnim kacigama, u katedrali održali prvu misu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina