8.5.1944. – Treće zasjedanje ZAVNOH-a, trn u oku jugoslavenskim boljševicima i Titu

Na današnji dan, 8. svibnja. 1944. održano je Treće zasjedanje ZAVNOH-a u starom hrvatskom mjestu Topuskom, razrušenom i spaljenom za vrijeme Domovinskog rata.

ZAVNOH je skraćenica za Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.
Treće zasjedanje ZAVNOH-a donijelo je neke odluke koje su trebale biti garancija hrvatske samobitnosti u slučaju poraza sila nacističke osovine a dio kojih je bila i Nezavisna Država Hrvatska.

Međutim, kako piše Ivan Supek u knjizi „Na prekretnici milenija“ i ovdje su jugoslavenski boljševici „poništili“ odluke ovog zasjedanja osudivši ih kao „pad u buržoaski liberalizam“.

Od 10 članova predsjedništva ZAVNOH-a samo dva iz KPH

Predsjedništvo ZAVNOH-a činili su: Vladimir Nazor (neovisan, pjesnik), Andrija Hebrang (KPH), Ivan Gošnjak (KPH), Franjo Gaži (HSS), Stjepan Prvčić (HSS), Filip Lakuš (HSS), Rade Pribićević (SDS), Simo Eror (SDS), Svetozar Rittig (katolički svećenik) i Ante Mandić (neovisan).

Dakle tri člana Hrvatske seljačke stranke, dva člana Komunističke partije Hrvatske, dva člana Srpske Demokratske stranke, te trojica neovisnih članova.

Vođa hrvatskih komunista na zasjedanju u Topuskom, Andrija Hebrang je tvrdio:

„Hrvatska ima pravo sama upravljati sobom, imati svoj Sabor kao vrhovni zakonodavni organ i nositelj suvereniteta, i pravo na svoju narodnu vladu.“

Zbog naglašenih težnji za ostvarivanjem hrvatske nacionalne ideje, Hebrang je u listopadu smijenjen s mjesta generalnog tajnika CK KPH i imenovan je povjerenikom trgovine i industrije Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), a u prosincu je imenovan predsjednikom Privrednoga savjeta NKOJ-a.

Nakon toga ga je vođa jugoslavenskih boljševika Josip Broz Tito dao uhititi i podmuklo ubiti. Više o tome možete pročitati ovdje.

Jugoslavenski komunisti i Tito negiraju odluke ZAVNOH-a

Sam Josip Broz već je ranije svojim pismom iz 1943. kritizirao odluke Prvog i Drugog zasjedanja ZAVNOH-a o priključenju teritorija Istre, Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske kao potencijalno opasne jer su donesene izvan odluka AVNOJ-a. Smatrao je da time ZAVNOH prelazi svoje ovlasti u odnosu na AVNOJ i da se time u očima stranih saveznika može očitovati kao separatizam.
Time se je već polako pripremala zamka za ograničavanje samostalnosti djelovanja KPH i njenog vođe Andrije Hebranga.

U poslijeratnim događanjima, jugoslavenski boljševici u potpunosti preuzimaju primat u Hrvatskoj, protjerujući sve slobodnomisleće domoljube iz redova Hrvatske seljačke stranke, sudionice ZAVNOH-a, KPH i druge.

Time na scenu stupa osvetoljubivi jugoslavenski unitarizam poništavajući u praksi odluke ZAVNOH-a.

Preambula aktualnog Ustava Republike Hrvatske spominje odluke ZAVNOH kao dio povijesnog procesa u kome je hrvatski narod izrazio svoje pravo na samobitnost i samoodređenje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: wikipedia.org