8.5.1944. – Treće zasjedanje ZAVNOH-a, trn u oku jugoslavenskim boljševicima i Titu

Na današnji dan, 8. svibnja. 1944. održano je Treće zasjedanje ZAVNOH-a u starom hrvatskom mjestu Topuskom, razrušenom i spaljenom za vrijeme Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAVNOH je skraćenica za Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske.
Treće zasjedanje ZAVNOH-a donijelo je neke odluke koje su trebale biti garancija hrvatske samobitnosti u slučaju poraza sila nacističke osovine a dio kojih je bila i Nezavisna Država Hrvatska.

Međutim, kako piše Ivan Supek u knjizi „Na prekretnici milenija“ i ovdje su jugoslavenski boljševici „poništili“ odluke ovog zasjedanja osudivši ih kao „pad u buržoaski liberalizam“.

Od 10 članova predsjedništva ZAVNOH-a samo dva iz KPH

Predsjedništvo ZAVNOH-a činili su: Vladimir Nazor (neovisan, pjesnik), Andrija Hebrang (KPH), Ivan Gošnjak (KPH), Franjo Gaži (HSS), Stjepan Prvčić (HSS), Filip Lakuš (HSS), Rade Pribićević (SDS), Simo Eror (SDS), Svetozar Rittig (katolički svećenik) i Ante Mandić (neovisan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle tri člana Hrvatske seljačke stranke, dva člana Komunističke partije Hrvatske, dva člana Srpske Demokratske stranke, te trojica neovisnih članova.

Vođa hrvatskih komunista na zasjedanju u Topuskom, Andrija Hebrang je tvrdio:

„Hrvatska ima pravo sama upravljati sobom, imati svoj Sabor kao vrhovni zakonodavni organ i nositelj suvereniteta, i pravo na svoju narodnu vladu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog naglašenih težnji za ostvarivanjem hrvatske nacionalne ideje, Hebrang je u listopadu smijenjen s mjesta generalnog tajnika CK KPH i imenovan je povjerenikom trgovine i industrije Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), a u prosincu je imenovan predsjednikom Privrednoga savjeta NKOJ-a.

Nakon toga ga je vođa jugoslavenskih boljševika Josip Broz Tito dao uhititi i podmuklo ubiti. Više o tome možete pročitati ovdje.

Jugoslavenski komunisti i Tito negiraju odluke ZAVNOH-a

Sam Josip Broz već je ranije svojim pismom iz 1943. kritizirao odluke Prvog i Drugog zasjedanja ZAVNOH-a o priključenju teritorija Istre, Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske kao potencijalno opasne jer su donesene izvan odluka AVNOJ-a. Smatrao je da time ZAVNOH prelazi svoje ovlasti u odnosu na AVNOJ i da se time u očima stranih saveznika može očitovati kao separatizam.
Time se je već polako pripremala zamka za ograničavanje samostalnosti djelovanja KPH i njenog vođe Andrije Hebranga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslijeratnim događanjima, jugoslavenski boljševici u potpunosti preuzimaju primat u Hrvatskoj, protjerujući sve slobodnomisleće domoljube iz redova Hrvatske seljačke stranke, sudionice ZAVNOH-a, KPH i druge.

Time na scenu stupa osvetoljubivi jugoslavenski unitarizam poništavajući u praksi odluke ZAVNOH-a.

Preambula aktualnog Ustava Republike Hrvatske spominje odluke ZAVNOH kao dio povijesnog procesa u kome je hrvatski narod izrazio svoje pravo na samobitnost i samoodređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.