Trodnevnica ususret proslavi Stepinčeva na Trnjanskoj Savici

Trodnevnica
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici proteklih se dana intenzivno pripremala za proslavu svog župnog blagdana, Stepinčeva, javlja Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dana neformalne duhovne priprave, s 30.09. započela je trodnevnica koju je predvodio vlč. Marko Čolak, župnik Župe bl. Ivana Merza iz Španskog. Dodatno je uz svaki dan bilo još dodatnih vjerskih sadržaja, kao što je molitvena šetnja uz svijeće, cjelonoćno klanjanje i euharistijska procesija nakon svake mise. Nakon molitvene šetnje sa svijećama u petak, vjernici su hodajući ulicama Trnjanske Savice pisali svoje nakane te su sve one prinesene prije cjelonoćnog klanjanja pred Živo Otajstvo. Na prvu subotu prinosom različitih nakana s molitvene šetnje i svečanim blagoslovom završilo je euharistijsko klanjanje, a nakon toga bilo je održano pokorničko bogoslužje i ispovijed. Navečer predslavljena je sveta misa, a nakon mise održana je euharistijska procesija sa svijećama.

Vlč. Marko Čolak sa svojim trodnevnim propovijedima ohrabrivao je vjernike Trnjanske Savice na strpljenje i svetu šutnju u trenucima kada bi ih svijet najradije izazvao u dvoboj riječima. Poučeni primjerom blaženog kardinala Stepinca, podsjetili smo se kako nije nužno uvijek odgovarati na sve provokacije i optužbe, kako nije uvijek potrebno razbacivati se riječima, već je ponekad potrebno dozvoliti svetoj šutnji da odgovara na očite istine.

Jedna od tema trodnevnice je bila i Božja riječ. “Mnogo puta smo svjedoci kako nas Božja riječ ne mijenja, jer ne razlikujemo Božje riječi od ljudskih. Bog nam se darom Duha Svetog objavljuje ljudskim riječima, ali samo vjerom to dvoje možemo razlikovati.” – podsjetio je vlč. Marko. Okupljene vjernike podsjetio je kako blaženi Alojzije Stepinac nije prihvatio zahtjeve režima da odvoji Crkvu od Hrvata od pape i Rima, jer je znao da ni tako izgubio i vjeru, i hrvatstvo. Zajedno sa svetim Jakovom, od nas se traži da ne budemo samo slušatelji, nego i vršitelji Božje riječi, a Božju riječ najbolje razumiju oni koji su Bogu poslušni, kao što je to bio i blaženi Stepinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.