U Beogradu predstavljena srbijanska verzija povijesti dubrovačke književnosti

Foto: www.commons.wikimedia.org

Srpska književna zadruga predstavila je u četvrtak u Beogradu studiju “Povijest dubrovačke književnosti” Zlate Bojović, koja se smatra još jednim srpskim pokušajem svojatanja hrvatske kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlata Bojović zastupa stajalište da dubrovačka književnost pripada i Srbima i Hrvatima, pozivajući se na polemike iz prošlosti, po principu: Što je naše, to je naše, a što je vaše, to je zajedničko.

Tajnik Srpske književne zadruge Milo Lompar na predstavljanju, knjigu je ocijenio kao kao “nesumnjivo znanstvenu”, a kritike je opisao kao neutemeljene i proizvoljne te ocijenio da su “svakako zlonamjerne, nedemokratske i represivne”. Neki bi možda i dodali da kritika ovakvog stava ne doprinose procesu pomirenja u regiji.

Autorica knjige pozvala se na polemike iz 19. stoljeća o karakteru dubrovačke književnosti kako bi ukazala na tezu da dubrovačka književnost pripada i Srbima i Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matica srpska prošle je godine u okviru svoje biblioteke “Deset stoljeća srpske književnosti” objavila i knjigu hrvatskog pisca Ivana Gundulića. Knjigu u kojoj su “Osman” i “Suze sina razmetnoga” – uredila je Zlata Bojović. Urednik projekta Miro Vuksanović ustvrdio je tada da su u srpsku književnost uvršteni i pisci iz hrvatske književnosti koje zbog štokavske jezične osnove urednici smatraju pripadnicima srpskog književnog korpusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.