U ovogodišnjoj Noći kazališta 120 predstava u 54 hrvatska mjesta

Foto: fah

Manifestacija Noć kazališta održat će se u subotu 17. studenoga navečer u 54 mjesta u Hrvatskoj i bit će izvedeno 120 kazališnih predstava, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u palači Dverce u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica projekta i glavna organizatorica Noći kazališta Sandra Banić Naumovski iz Narodnoga sveučilišta Dubrava istaknula je kako će se u ovogodišnjoj Noći kazališta izvesti 120 kazališnih predstava u 54 mjesta u Hrvatskoj te dodala kako predstave prate popratni programi – radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.

Osim nacionalnih i dramskih kazališta, naglasila je, u manifestaciji sudjeluju mnoge amaterske skupine te dramske skupine iz osnovnih škola. Ove godine u Noći kazališta sudjeluju i nacionalne kuće – HNK Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka te Istarsko narodno kazalište iz Pule, rekla je Banić Naumovski.

Pročelnica Gradskoga ureda za kulturu Ana Lederer istaknula je kako manifestacija široko otvara vrata onima koji vole, posjećuju i prate kazalište, ali i onima koji nikad nisu bili u kazalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako manifestacija pomaže u odgajanju kazališne publike te najavila sudjelovanje u manifestaciji pet zagrebačkih kazališta – Gradskoga dramskoga kazališta Gavelle, Kerempuha, Zagrebačkoga kazališta lutaka (ZKL), Dječjega kazališta Trešnje i Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM).

Ravnatelj GDK Gavelle Dražen Ferenčina ocijenio je kako je Noć kazališta kulturološki i sociološki fenomen te poručio kako bi kazališta trebala zadržati tijekom godine ljude u kazalištima. Kazalište Gavella, najavio je, sudjelovat će u manifestaciji pod sloganom “Noć do jutra”.

Valentina Opič iz Pučkoga otvorenog učilišta Novska istaknula je važnost sudjelovanja malih mjesta u manifestaciji te dodala kako Pučko otvoreno učilište Novska svaki mjesec daje publici po jednu besplatnu predstavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Burica iz Amaterskoga kazališta “Sulet” iz Grohota s otoka Šolte pozdravila je ovogodišnje sudjelovanje Korčule u Noći kazališta te podsjetila kako njezino kazalište, osim na dijalektu, izvodi predstave i na standardnom hrvatskom jeziku.

Tanja Grganović iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek najavila je nastup plesnih skupina te u 20 sati izvedbu predstave “Tobija”.

Pokretač i organizator manifestacije Noć kazališta je Narodno sveučilište Dubrava, koje po deseti put organizira manifestaciju. U proteklih deset godina sudjelovalo je više od 200 kazališta, održano je preko 1000 predstava, a nazočilo je preko 400.000 posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć kazališta održava se treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije godišnjeg proglašenja dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Noć kazališta kao manifestacija oblik je sustavne popularizacije kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama i za sve dobne skupine pa ona podiže javnu vidljivost i učinkovito utječe na razvoj publike.

U njoj sudjeluju nacionalna, javna i nezavisna kazališta, druge ustanove koje podupiru kazališnu djelatnost te skupine kazališnih amatera u više od 50 mjesta diljem zemlje.

Deseta Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba te Gradskog ureda za kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.