U petak Info dan o Europskoj prijestolnici kulture

Foto: fah

Hrvatski gradovi koji se žele kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu moći će saznati sve što ih zanima o kandidaturi na Info-danu o inicijativi Europske prijestolnice kulture (EPK) koji u petak, 4. srpnja zajednički organiziraju Ministarstvo kulture i Europska komisija (EK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Info dan je namijenjen predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te kulturnih institucija koji će biti uključeni u projekt EPK 2020., kako bi pravovremeno dobili što kvalitetnije informacije vezane uz prijavu hrvatskih gradova za naslov EPK 2020. godine, ističe Ministarstvo kulture pozivajući sve predstavnike gradova i županija da se prijave na Info dan putem mrežne stranice – epk@min-kulture.hr.

Info dan o EPK održat će se u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara s početkom u 9 sati, a prezentaciju Inicijative održat će koordinator inicijative EPK u EK Sylvain Pasqua. Zainteresiranima će dati i detaljnije upute o načinima prijave gradova za naslov EPK, a nakon predavanja predviđena je rasprava u kojoj će sudionici imati priliku postaviti pitanja predstavnicima EK i Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture 11. lipnja objavilo je Poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH na koji se mogu prijaviti hrvatski gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradovi koji se prijavljuju za EPK moraju ispunjavati kriterije podijeljene u šest kategorija (Doprinos dugoročnoj strategiji, Europska dimenzija, Kulturni i umjetnički sadržaj, Sposobnost provedbe, Doseg i Upravljanje).

Grad koji želi ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture mora, uz ostalo, imati razrađenu kulturnu strategiju, planove za jačanje kapaciteta kulturnih i kreativnih sektora. Bitna je i europska dimenzija, odnosno planiranim aktivnostima moraju se promicati kulturna raznolikost Europe, međukulturni dijalog i veće međusobno razumijevanje europskih građana, isticati zajednički aspekti europskih kultura, baštine i povijesti, kao i europske integracije te aktualne europske teme.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov EPK dodjeljuje se svake godine jednome gradu u dvije države članice EU pa će tako 2020. naslov Europske prijestolnice kulture ponijeti uz grad iz Hrvatske ponijeti i jedan grad iz i Irske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.