U Šibeniku otvoren Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda

Šibenik, 14.6.2019. - Restauratorski odjel Šibenik svečano je otvoren u petak uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše, voditeljice ureda Sandre Šustić, brojnih djelatnika u kulturi i predstavnika lokalne vlasti. foto HINA/ ŠibenikIN/ Ivana ŠIMUNDIĆ/ ml

Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) svečano je otvoren u petak navečer u Šibeniku, uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše, voditeljice ureda Sandre Šustić, te brojnih djelatnika u kulturi i predstavnika lokalne vlasti i crkvenih dostojanstvenika.

Šibenski odjel zapošljava troje djelatnike uz dvije vanjske suradnice. Okupljenima u prostoru u Mandalini uvodno se obratila ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše.

“Prostor smo dobili zahvaljujući Gradu Šibeniku, a na njegovom uređenju marljivo se radilo sredstvima Ministarstva kulture. Uređen je po apsolutno svim standardima struke i zahvaljujući Ministarstvu kulture stao je na svoje noge. Zaposlili smo predivne stručnjake koji su omogućili da radionica krene s radom. Sve to ne bi bilo moguće da nije odlične suradnje s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku jer mi smo jedno tijelo i jedni bez drugih ne možemo. Potreba je puno, toga smo
svjesni i ova je radionica započela s promišljenim planom rada za koji se nadamo da će dati jako dobre rezultate”, rekla je Pleše.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je otvaranje restauratorske radionice u Šibeniku ‘krema’ kulturnih događanja ove godine u Šibeniku.

“To je naša kultura i naša povijest. Šibenik je ponosan grad s toliko kulturnog dobra na malom prostoru. To je naše bogatstvo i naša prepoznatljivost, a cilj je ostvariti mogućnost da što više mladih ljudi svoju znanstvenu karijeru mogu ostvariti u Šibeniku”, naglasio je gradonačelnik Burić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u obraćanju okupljenima u šibenskoj Mandalini prisjetila se da je još kao državna tajnica u resornom ministarstvu obilazila upravo taj prostor.

“Kada sam došla na mjesto ministrice s kolegicom Pleše prošli smo svu infrastrukturu Hrvatskog restauratorskog zavoda i shvatile smo da ovdje postoji prostor koji nikad nije stavljen u funkciju. Puno se toga od te 2006. godine, kada je prostor dodijeljen Zavodu, promijenilo i dogodilo u Šibeniku, upravo zahvaljujući kulturi i
kulturnoj baštini”, istaknula je ministrica kulture.

Kazala je i da je teško naći grad u Hrvatskoj koji je napravio preokret u razvoju na način na koji je to napravio Šibenik valorizirajući svoju kulturnu baštinu.

“Jedini je to hrvatski grad s dva dobra na UNESCO-vom popisu kulturne baštine i otvaranjem ove radionice željeli smo dati podršku gradu i svima koji rade na poslovima očuvanja kulturne baštine, vama koji ste prepoznali ogromne potencijale koje Šibenik i ova županija imaju”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetila je kako je aktualna vlast donijela nove zakone vezane za očuvanje kulture s ciljem da sve razvojne potencijale osuvremeni i stvori pretpostavke da
u narednoj financijskoj perspektivi još ambicioznije iskoristi sredstva koja su na raspolaganju za obnavljanje baštine.

“Posebnost ove radionice je da smo uspjeli angažirati vrhunske šibenske stručnjake koji ovdje dolaze s puno svog iskustva i s velikim znanjem. Sigurna sam da će se restauratorska djelatnost u Šibeniku dalje razvijati”, zaključila ministrica Obuljen Koržinek u Mandalini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina