U šibenskom HNK svečano otkrivena bista Ive Brešana: ‘Pamtimo ga kao vrsnog majstora pisane riječi, ali i kao velikog čovjeka’

Zagreb, 26.03. 2009 - Predstavljanje romana Ive Brešana "Ništa sveto" održalo se danas u Društvu hrvatskih književnika. Na slici Ivo Brešan. foto FaH/ Denis CERIÆ/ hk

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u ponedjeljak je otkrivena bista Ive Brešana, hrvatskog književnog velikana koji je rođen na današnji dan 1936. godine u Vodicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njemu je zaista osigurana vječnost jer će se Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja izvoditi dok bude postojao ljudski rod”, rekao je tom prigodom Brešanov sin, redatelj Vinko Brešan.

Brešanov prijatelj, pjesnik i književnik Enes Kišević obraćajući se okupljenima u šibenskom kazalištu kazao je da je neke pisce potrebno svako malo zalijevati sjećanjem da ih se ne bi zaboravilo i koliko god im se podizali spomenike, vrijeme će im izbrisati trag’. No, dodao je, kada je riječ o Ivi Brešanu, ništa od toga ne vrijedi jer Ivo je svakim svojim slovom više skrbio o drugima nego o sebi. Kada je Brešan u pitanju, smrt ne postoji, ona je samo dramska stanka u kojoj će još dugo odjekivati živa Brešanova riječ, kazao je Kišević.

Brešan nije otišao, on je ostao u životu, rekao je Kišević citirajući Peru Mioča koji je jednom prigodom rekao da ‘u Hrvatskoj nikada nije bilo dobro pisati dobro o
djelima Ive Brešana, a unatoč toj činjenici, neka su časna pera to činila’. U mnogim europskim zemljama, Brešan bi dobio brojne doktorate, osim u Hrvatskoj, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U svakoj europskoj zemlji već bi mu odavno izašla sabrana djela, osim u Hrvatskoj. Čak ga nema ni u ediciji ‘Pet stoljeća hrvatske književnosti. Svaka bi ga Akademija znanosti i umjetnosti rado imala kao člana, osim u Hrvatskoj, gdje bi uz zvijezdu Brešana potamnjeli njihovi ferali.To je groteskno stanje našega duha”, ocijenio je Kišević.

Bista je rad mladog umjetnika Nikole Vudraga koji je kazao kako mu je izrada bila zahtjevna budući da Brešana nije poznavao, ali sve što je o njemu čuo bile su ‘zlatne riječi za zlatnog čovjeka’.

Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić poručio je da nas je profesor Ivo Brešan svojim likom i djelom itekako zadužio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jako ga dobro pamtimo kao vrsnog majstora pisane riječi, ali i kao velikog čovjeka. Ova bista bit će trajni spomen činjenici da je stvarao i radio unutar ove kuće. Mislim da je ovo tek prvi korak do krajnjeg cilja, najkvalitetnijeg mogućeg odavanja počasti jednom takvom književnom velikanu. Iskreno čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji programa, a našem dragom profesoru nek’ je sretan rođendan”, rekao je Rakić.

Književnik Ivo Brešan (Vodice, 1936. – Zagreb, 2017.) bio je jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga, prozaist i pisac filmskih scenarija za nagrađivane hrvatske filmove. Najpoznatija mu je drama “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je premijeru, iz političkih razloga, zbog vještog ismijavanja totalitarističkog komunističkog sustava, imala tek šest godina nakon što je napisana, ali se od 1971. neprekidno pojavljivala na repertoaru kazališta i nakon Brešanove smrti. Uz drame napisao je desetak romana i nekoliko zbirki pripovjedaka

Akademik Krešimir Nemec Ivu Brešana je nazvao istinskim književnim velikanom, možda jednim od zadnjih koji zaslužuje epitet hrvatskog klasika. Unatoč velikom dramskom stvaralaštvu, Brešan je imao veliki radijus djelovanja, velike talente, naglasio je Nemec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.