U Zagrebu održan koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog

Foto: www.skole.hr

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježili su u srijedu 22. svibnja u Češkom narodnom domu u Zagrebu 200. godišnjicu rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog koncertom njegovih čeških skladbi koje je skladao tijekom svog školovanja u Pragu od 1847. do 1850.

Solistice Dagmar Drechslerová i Tihana Havelka Tudaković, uz glasovirsku pratnju pijanista Krešimira Popovića, izvele su pet solo pjesama koje je Lisinski skladao na tekstove čeških pjesnika. To su pjesme “Má vlast” (Moja domovina), “Vltava”, “Zavist”, “Maj” i “Vystĕhovanec” (Iseljenik), kao i njegove hrvatske skladbe “Ribice” i “Zora”. Također su izvele i pet solo pjesama češkog skladatelja Antonína Dvořáka, kao i dvoglasnu kompoziciju “Dyby byla kosa nabrošená” (Kad bi kosa bila nabrušena) koju je Dvořák 1876. posvetio Josipu Jurju Strossmayeru, priopćilo je Hrvatsko-češko društvo.

Ovo je prvi koncert čeških skladbi Vatroslava Lisinskog ikad održan u Zagrebu, a organiziran je u sklopu tradicionalnih Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji su ove godine posvećeni 20. godišnjici Folklorne skupine Jetelíček koja djeluje u sastavu Češke besede Zagreb. Tom je prigodom predstavljena i knjiga “U znaku djeteline” te postavljena prigodna izložba koju je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Vatroslav Lisinski privatno je, od 1847. do 1850., u Pragu učio skladanje i instrumentaciju, budući da mu zbog dobi nije bio omogućen studij na konzervatoriju. U Pragu je počeo pisati i svoju drugu operu “Porin”, a ondje je skladao i poznatu idilu “Večer” koja je 1850. praizvedena u praškom Staleškom kazalištu, uz zapažen uspjeh. Od ukupno 66 solo popijevki, Lisinski ih 19 skladao na češke tekstove, kao i tri zborska djela. Šest čeških pjesama tiskao je 1850. u knjižici “Šestero českých písni”. Lisinski je bio i član hrvatskog izaslanstva na Slavenskom kongresu u Pragu 1848.

Povodom 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog, Hrvatsko-češko društvo pokrenulo je inicijativu da mu se u Pragu postavi spomen-ploča. Nju su, na inicijativu ili uz angažman ove udruge, u Pragu od hrvatskih velikana već dobili Nikola Tesla, Vladimir Prelog, Stjepan Radić, Andrija Mohorovičić, Josip Juraj Strossmayer i August Šenoa, dodaje se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina