Umro prof. dr. sc. Hrvoje Lorković, dopisni član HAZU

Foto: fah

Prof. dr. sc. Hrvoje Lorković, istaknuti fiziolog i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u petak 11. svibnja u 88. godini života. Rodio se u Zagrebu 12. studenog 1930. Studij biologije završio u Beogradu 1953., a doktorirao iz fiziologije u Zagrebu 1961. Godine 1962. otišao je u iseljeništvo (Tübingen, London, Minneapolis, Iowa City), gdje se bavio znanstvenim i pedagoškim radom. Od 1978. do umirovljenja 1995. bio je sveučilišni profesor u Ulmu. Napisao je više od pedeset znanstvenih radova s područja mišićne fiziologije, poglavlje knjige o fiziologiji stroncija, te bio suurednik u redakciji fiziološkog udžbenika za medicinare. Gotovo sve znanstvene radove objavio je na engleskom. Za istraživački rad dobio je Merkle-nagradu za 1985. Za dopisnog člana HAZU, u Razredu za prirodne znanosti, izabran je 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz eseje i prikaze u Hrvatskoj reviji, Hrvatskom listu i Danici, objavio je, pod pseudonimom Rok Remetić, roman Karakteristika (1973.), napisan 1965. u iseljeništvu kao autobiografska kronika. Objavio je i knjige Odjeci izrona: ogledi o Bogu i svijetu (1995), Ogledi o narodima (1995.), Pobratimljeni svijet s pijeskom u stroju (2004.), Usudi i utvare (I–II, 2008.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.