Ustav Republike Hrvatske danas navršio 24 godine

22. prosinac 1990. bit će zapamćen kao dan kada je donesen prvi Ustav nezavisne i samostalne države Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je započelo u ljeto 1990. godine kada je Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom, tada još dijelom SFRJ, donijelo odluku kojom Saboru predlaže donošenje Ustava Republike Hrvatske.

Kao ciljevi Ustava zacrtani su: određenje Hrvatske kao suverene države hrvatskoga naroda i njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, države parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva.

Na izradi Ustava radila je potom Ustavotvorna komisija u kojoj su bili istaknuti predstavnici političkog i akademskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećanje na svečano proglašenje Ustava

U devet sati, 22. prosinca 1990. na jarbolu ispred Sabora Republike Hrvatske na Markovu trgu u Zagrebu zalepršala je nova službena zastava Republike Hrvatske: povijesna hrvatska trobojnica s grbom ili krunom od pet drevnih hrvatskih grbova.

U Saboru je bilo vrlo svečano. Bilo je malo mjesta za sve uzvanike koji su očekivali proglašenje novog hrvatskog Ustava, prvog ustava nakon slobodnih izbora i višestranačja i prvog demokratskog ustava u povijesti Hrvatske. Točno u 10 sati počela je svečanost proglašenja Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Hrvatska je bila u Sabornici, na Markovu trgu, ili ispred televizora.

Tuđmanove riječi o Ustavu

Predsjednik i utemeljitelj slobodne i samostalne Hrvatske, Franjo Tuđman rekao je tada i ove riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Donošenje Ustava Republike Hrvatske izniman je povijesni čin, stoga što ovaj Ustav označuje konačan raskid s komunističkim, jednostranačkim sustavom i zbog toga što on čini temelj u izgradnji pune nacionalno-državne suverenosti Hrvatske.”

Kako je Ustav donesen pred sam Božić, ostao je zapamćen u narodu kao Božićni Ustav.

Ubrzo nakon donošenja Ustava uslijedila je oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija komunističke jugoslavenske vojske, a koja je bila praćena brojnim žrtvama i razaranjima, kao i višegodišnjoj okupaciji trećine hrvatske zemlje.

Vrijednost Ustava hrvatski narod treba sačuvati – i od političara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav kao pravni akt najviše snage je temelj slobode hrvatskog naroda. Hrvatski čovjek treba biti svjestan napora i žrtava generacija Hrvata da bi prije 24 godine došlo do donošenja Ustava slobodne i samostalne Hrvatske na demokratskim principima. Brojne žrtve u ratu podnesene su upravo da bi Hrvatska bila slobodna zemlja, a njen Ustav pravni akt pred kojim bi svi građani hrvatske trebali biti jednaki.

Stoga je Ustav nužno čuvati od politikantstva, nasilnih ili dnevno-političkih promjena kakvih je pokušaja bilo u bliskoj povijesti. Nedavni pokušaj promjene Ustava od strane SDP-ove vlade, uz podršku predsjednika Josipovića, da se ne izruče jugoslavenski obavještajci Perković i Mustač samo je jedan primjer takve manipulacije, a kako nam se čini i sadašnji pokušaji predsjednika Josipovića s neuvjerljivim opravdanjem ‘poboljšanja gospodarskog stanja.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.