Večer sjećanja na pijanista, pedagoga i političara prof. Stjepana Radića

Foto: lzmk.hr

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019., u 18,30 sati u dvorani Stančić na Muzičkoj akademiji, Trg Republike Hrvatske 12, povodom 90. obljetnice rođenja, održat će se Večer sjećanja na prof. Stjepana Radića (9.11.1928. – 21.3.2010.), pijanista, pedagoga i političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru programa, na kojemu će, između ostaloga, prigodno slovo izreći i nastupiti profesori, bivši studenti i prijatelji prof. Stjepana Radića, bit će najavljeno i skoro izdavanje knjige ‘Dobro ugođena politika – sjećanja Stjepana Radića mlađeg’, koju će predstaviti autori Marijan Lipovac i Jana Bolant Radić.

Stjepan Radić, hrvatski pijanist i pedagog (Zagreb, 9. XI. 1928 – Zagreb, 22. III. 2010); unuk političara Sjepana Radića, glasovir je učio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (I. Maček, P. Dumičić, S. Stančić). Usavršavao se na akademiji Santa Cecilia u Rimu kod C. Zecchija. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je glasovir od 1961. do 1995. (redoviti profesor od 1974.). Tijekom 1990-ih aktivno se uključio u politička zbivanja u samostalnoj Hrvatskoj (saborski zastupnik 1995–2002., potpredsjednik Sabora 1995–2000., počasni predsjednik HSS-a od 2002). Pijanističku karijeru započeo je za vrijeme studija. Nastupao solistički, uz orkestar i kao komorni glazbenik (klavirski trio Radio Zagreba). Koncertirao je u mnogim europskim zemljama i SAD-u. Kao pijanist odlikovao se suverenom tehnikom i snagom strastvena izričaja ostvarujući svoje najbolje interpretacije u skladbama romantičara R. Schumanna, S. V. Rahmanjinova, P. I. Čajkovskoga i dr. Dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima i Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1994).

Foto: lzmk.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.