Večeras u 18 sati u Zagrebu: Dokumentarni film otkriva tajnu tko je američki Hrvat – veliki junak II. svjetskog rata!

Foto: Wikipedia

Iako je u napadu na Perl Harbour bila riječ o velikoj taktičkoj pobjedi Japana, strateški je postigla sasvim suprotan učinak i uvukla SAD u rat koji je završio potpunim japanskim porazom. A Hrvati imaju svog heroja Perl Harboura: to Petar Tomić (Peter Tomich) o kojem je snimljen dokumentarni film “Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Tomiću” u produkciji HRT-a, čija je premijera zakazana danas u petak 7. prosinca u Zagrebu, u Domu Oružanih snaga RH “Zvonimir” u 18 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni napad zrakoplova s japanskih nosača na američko flotno uporište Pearl Harbor na Havajima 7. prosinca 1941. nije bio prvi napad takve vrste, ali je bila riječ o prvoj velikoj pomorsko-zračnoj operaciji daleko od vlastitih baza, kojom je počela nova era rata na moru, u kojoj su nosači zrakoplova zamijenili bojne brodove u ulozi kapitalnih brodova flote.

“U trenutku japanskog napada brod USS Utah bio je usidren sjeverozapadno od otoka Ford u Pearl Harboru. Čini se da su ga zbog raspremljene palube Japanci pogrešno identificirali kao nosač zrakoplova i zato izabrali kao jedan od prioritetnih ciljeva. Pogođen je s dva torpeda u razmaku od samo nekoliko sekundi. Tonuo je vrlo brzo i izdana je zapovijed za napuštanje broda preko desne strane. Rumeni, smeđokosi vođa postrojenja kotlovnice Peter Tomich nije poslušao tu zapovijed; zaputio se natrag, kroz gomilu mornara koji su žurili da što prije napuste brod. “Moram sići do svojih ljudi i kotlova ili će odletjeti u pakao!”, doviknuo je u prolazu jednom časniku koji ga je pokušao zaustaviti.

Tomich je izvukao svoje ljude iz strojarnice i spriječio eksploziju kotlova, ali za njega je tada već bilo kasno za spas. Ostao je zauvijek u potonulom brodu Utah, zajedno s još 53 mornara i časnika, piše vecernji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich je 1942. posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost Kongresnom medaljom časti. On je jedan od ukupno petnaest pripadnika američke mornarice kojima je to najviše odlikovanje dodijeljeno za izuzetnu hrabrost prilikom japanskoga napada na Pearl Harbor, no Tomichevo odličje, na žalost, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nije imao kome uručiti.

Petar Tomić – nacionalni američki heroj II. svjetskog rata  i njegova tajna

Priča o američkom nacionalnom heroju hrvatskog podrijetla iz Drugoga svjetskog rata, kao i potraga za njegovim korijenima, tema je dokumentarnog filma “Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Tomiću” u produkciji HRT-a, čija je premijera zakazana na obljetnicu ovog događaja, u petak 7. prosinca u Zagrebu, u Domu Oružanih snaga RH “Zvonimir” u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ispričali ovu iznimnu životnu priču, autori dokumentarca – scenaristi Nenad Bach, Vladimir Brnardić i Ištvan Filaković, koji ujedno potpisuje i režiju – razmatali su klupko desetljećima unatrag. Otkrili su tako da je 1943. godine, samo dvije godine nakon Tomicheve pogibije, Mornarica Sjedinjenih Država odlučila dati još jedno priznanje tragičnom junaku s broda Utah pa je njegovim imenom nazvan novi razarač, USS Tomich, DE-242. Budući zapovjednik razarača zatražio je tada da neuručeno odlikovanje bude izloženo na tom brodu i ta je želja i poštovana.

A kada je nedugo nakon svršetka rata razarač povučen iz aktivne službe, Tomicheva je „Medalja časti“ ponovno vraćena Zapovjedništvu mornarice. Tada je upomoć pristupio kapetan James M. Steele, koji je zapovijedao brodom USS Utah u trenutku japanskoga napada 1941. godine, koji je u listovima “Navy Times“ i “Parade Magazine” pokrenuo kampanju da se dolično obilježi uspomena na junaka Petera Tomicha i ostale poginule mornare s broda Utah.

Od prikupljenog novca podignuto je spomen-obilježje u Salt Lake Cityju, glavnom gradu države Utah, gdje su upisana i imena svih poginulih mornara s “Utaha“, među njima i ime našega Petera Tomicha. No, njegovo, i dalje neuručeno odlikovanje, pohranjeno je tada u zgradi kapitola metropole države Utah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna je riješena – američki heroj Petar Tomić je sin hrvatske Hercegovine!

“Misterij Tomich“ godinama je pobuđivao pozornost američke javnosti, a u novinama se pojavilo više članaka s nagađanjima o tragičnoj i zagonetnoj ličnosti junaka iz Pearl Harbora.

Prema dokumentaciji Mornarice SAD-a, Tomich je rođen 3. lipnja 1893. godine “u Austriji“. Američki vojni arhiv dalje navodi da je ovaj imigrant u mornaricu stupio 23. siječnja 1919. godine u Newarku, New Jersey. Čini se da je prilikom stupanja u mornaricu svoje prezime pisao s “n“ – Tonich, a da se tek od 1922. godine potpisivao kao Tomich. Nikada se nije ženio i uvijek je kao najbližega srodnika navodio nećaka Johna Tomicha, s adresom: 363 Brown Street, Los Angeles. Međutim, kada je poginuo u Pearl Harboru, brzojav mornarice upućen na tu adresu vratio se s naznakom “nepoznat“. Mornarica SAD-a i Crveni križ poduzeli su sve da pronađu nekoga od Tomichevih srodnika, ali bez uspjeha. No, onda se u potragu za Tomichevim korijenima uključio jedan važan i zahvalan svjedok događaja u Pearl Harboru.

Nakon gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini. Naime, Lunney se zainteresirao za ovu priču kada je upoznao Hrvatsku preko kućne pomoćnice Julijane Velčić s otoka Cresa, a u Navy Timesu pročitao je priču o jednoj od rijetkih neuručenih Medalja časti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za Tomichevim potomcima pomogli su mu Adam Eterovich, predsjednik rodoslovnog društva Hrvatske bratske zajednice u Americi, hrvatski novinar u SAD-u Vjekoslav Krsnik i hrvatski slikar Zvonimir Mihanović. Uz pomoć slikara Mihanovića Lunney je za posjeta Hrvatskoj bio u Međugorju i franjevačkom samostanu na Humcu u Ljubuškom, gdje je u župnim knjigama pronašao sve podatke o Petru Hercegu Toniću, koji je u međuvremenu u SAD-u promijenio prezime u Tomich – kaže scenarist dokumentarnog filma Vladimir Brnardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.