(VIDEO) Večernjakovu ružu dobio novinar koji je za žrtve jama u Gračanima koristio retoriku njihovih ubojica

Foto: Snimka zaslona

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u subotu je održana svečana dodjela nagrade Večernjakova ruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja svečanost dodjele Večernjakove ruže zatamnjena je dodjelom nagrade novinaru koji je sredinom ožujka najavio prilog o iskapanjima žrtava u Gračanima, implicirajući da su svi ubijeni „okupatori i domaće izdajice“.

> (FOTO) Gračani: RTL-ovi ‘domaći izdajnici’: U jamama mladići ruku vezanih žicom

I dok su u jamama koje su do sada otkopane pronalaženi civili, intelektualci, muškarci koji su od 10. svibnja 1945. dovođeni iz zatvora i logora te tamo hladnokrvno ubijani, RTL-ov urednik Zoran Šprajc za žrtve koristi retoriku kojom su ubojice kroz desetljeća opravdavale smaknuća, ubojstva i mučenja stotina tisuća Hrvata, baš kao i političke progone, diskriminaciju političkih protivnika i neistomišljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> RTL za žrtve jama u Gračanima koristi retoriku njihovih ubojica: „okupatori i domaći izdajnici“

Podsjetimo, Zoran Šprajc je gledateljima javne televizije ostao u pamćenju i po neprofesionalnom ponašanju kada je kao jedan od urednika i voditelj Dnevnika HRT-a za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum o braku iznio tvrdnju da se potpisnici zahtjeva za raspisivanjem referenduma zalažu za „homofobnu izmjenu Ustava“.

> Kada Zoran Šprajc kroji istinu o Hasanbegoviću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na HRT-u je također prekrojio snimke Tuđmanovih telefonskih razgovora tako da je ispalo da Tuđman bešćutno vraća vukovarsku djecu u okupirani Vukovar i ne želi razgovarati sa Dedakovićem nego mu s visoka odgovara da mu sve što ima faksira. A sve to u kontekstu već dokazano lažne teorije o prodaji Vukovara.

Šprajc je bio i predmet interne istrage HRT-a, jer se našao na popisu novinara HRT-a kojima je Nadan Vidošević kao šef Hrvatske gospodarske komore godinama isplaćivao honorare.

Igor Peternel: ‘Dragi Šprajc, daj poslušaj, ponovo, pa ponovo… u kojem točno dijelu govora ti čuješ spominjanje NDH?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačna zvijezda RTL-a često je koristila priliku i za ocrnjivanje Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture, a pokazao je nevjerojatan nedostatak kulture, kada je emisiji ugostio predsjednicu Republike Hrvatske ne ustajući sa stolca, uručio buket cvijeća.

> Osramoćeni RTL: Nekulturan urednik ostao sjediti dok je predsjednica države stajala

Nakon pitanja kako surađuje s premijerom Plenkovićem, voditelj Zoran Šprajc našalio se kako se predsjednici, kad je premijer već zaboravio, on sjetio donijeti cvijeće za Dan žena. No dok joj je uručivao buket, nije se pridigao sa stolca, pa je predsjednica države ustala i primila dar, te zatim Šprajcu uručila bedž s natpisom “Pravi muškarac”.

Šprajc je i lani osvojio Večernjakovu ružu u kategoriji televizijsko lice godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali dobitnici Večernjakove ruže

U kategoriji Glazbenik godine Večernjakovu ružu dobili su Oliver Dragojević i Gibonni, javlja HRT.

Novo lice godine je HRT-ova urednica Zrinka Grancarić.

Večernjakovu ružu u kategoriji Televizijska osoba godine dobila je Ivana Petrović.

> Ivana Petrović osvojila Večernjakovu ružu za TV osobu godine

Nagradu za Televizijsko glumačko ostvarenje godine dobila je Petra Dugandžić.

U kategoriji Radijska emisija godine Večernjakovu ružu osvojila je kultna emisija Pomorska večer Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1). Jedan od urednika i voditelja emisije je Vladimir Šetka.

Radijska osoba godine je Ivana Mišerić.

Večernjakovu ruža u kategoriji Televizijska emisija godine dobio je RTL Direkt, a uz RTL Direkt nominirane su bile Novine, Plodovi zemlje, Provjereno i Republika.

Pogledajte reakciju dobitnika na stranicama Večernjeg lista:

Svečanu dodjelu nagrada Večernjakova ruža vodili su Nevena Rendeli i Duško Ćurlić, redatelj bio je Zoran Nikolić, a urednica Uršula Tolj.

U glazbenome dijelu programa nastupili su Zoran Predin i Matija Dedić, Pavel, Josipa Lisac, Chui i Gibonni.

Žiri Večernjakove ruže sastavio je popis nominiranih za Večernjakovu ružu 2016.

U stručnom žiriju za ovu godinu bili su: dugogodišnja televizijska urednica Ksenija Urličić, glazbeni producent Nikša Bratoš, glazbenik, scenograf i dizajner Ivica Propadalo, redatelj Dalibor Matanić, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak i televizijsko lice Miroslav Lilić te Večernjakov stručni tim na čelu s Mirjanom Žižić, pomoćnicom glavnog urednika i voditeljicom projekta Večernjakove ruže.

Od 30. siječnja do 21. ožujka trajalo je glasovanje po kategorijama: televizijska osoba godine, radijska osoba godine, televizijsko glumačko ostvarenje godine, glazbenik godine, televizijska emisija godine, radijska emisija godine te novo lice godine.

Za omiljenog voditelja, glumca ili glazbenika moglo se glasovati SMS-om, telefonom i kuponom koji je izlazio u prilogu Ekran Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.