Venecija i Nica spremne za karneval uz visoke mjere sigurnosti

Foto: fah

Venecija u subotu otvara karneval koji će završiti 28. veljače, a svečanosti počinju i u francuskom ljetovalištu Nici uz iznimne mjere sigurnosti sedam mjeseci nakon napada kamionom u kojem je tuniški terorist ubio 86 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karneval u Veneciji obuhvaća bal pod maskama, smotre gondola venecijanskim kanalima, izbor kraljice karnevala te niz drugih svečanosti u raznim dijelovima grada.

Gradske vlasti pripremile su 140 kulturnih događaja za djecu i odrasle, uključujući koncerte i izvedbe u 40 palača, crkava i muzeja.

Pripadnici protuterorističkih postrojbi bit će raspoređeni na ključnim i povijesnim točkama u središtu grada koji očekuje tisuće posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno najočekivaniji događaj je takozvani “let anđela” koji se obično odvija u utorak na mesopust, dan uoči Pepelnice. U skladu s tradicijom koja vuče korijene iz doba renesanse, lanjska pobjednica natjecanja u ljepoti spušta se s tornja Crkve sv. Marka na istoimeni trg. Ovogodišnji “anđelov let” kraljice Claudie Marchiori predviđen je za 19. veljače.

Grad Nica, u kojem se tradicionalno održava raskošna povorka, očekuje 600.000 posjetitelja tijekom dva tjedna karnevala, jednog od najpoznatijih u svijetu.

Ovogodišnje svečanosti u kojima će sudjelovati tisuću pjevača i plesača iz cijelog svijeta, održat će se uz iznimne mjere sigurnosti. Vrhunac karnevala je “bitka cvijeća” u kojoj se tone svježeg cvijeća bacaju na okupljeno mnoštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za razliku od prethodnih godina, ove će se godine izbjeći smotra Engleskom šetnicom gdje je 31-godišnji Tunišanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel usmrtio 86 osoba kamionom kojim se zaletio u mnoštvo na nacionalni praznik 14. srpnja.

Turistički prihodi mjesecima su bili u padu nakon napada za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, no krajem godine turizam se oporavio.

U petak je protuteroristička služba uhitila četiri osobe u Montpellieru, gradu na jugu Francuske, a prva je istraga pokazala da su planirali napad, objavile su vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.