(VIDEO) 10. siječnja 1936. Burnum Burnum – čovjek koji je Englesku proglasio kolonijom Aboridžina Australije

Foto: carmenky.com

Burnum Burnum zabio je aboridžinsku zastavu u Engleskoj kod Dovera, točno 200 godina nakon što su Englezi pristali u australski Sydney.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, simbolički, proglasio Englesku kolonijom u posjedu australskih Aboridžina.

Na današnji dan 1936. rođen je australski Aboridžin imena Burnum Burnum. Bio je veliki borac za prava svojeg naroda i poduzeo je različite korake kako bi svijetu objasnio aboridžinske probleme. Kršten je s imenom Harry Penrith, ali je kasnije sam uzeo ime Burnum Burnum, prema svom pradjedu. Studirao je na sveučilištu, tako da je bio visoko obrazovan i poznavao je zapadnjačke običaje.

Burnum Burnum je pozornost privukao kad je 1988. godine proglasio Englesku kolonijom u posjedu australskih Aboridžina. Simbolika tog poteza bila je u želji da se svijetu predstavi što su Englezi ranije učinili domicilnim australskim narodima. Naime, 1988. padala je upravo 200-godišnjica od dana kad je engleski kolonizator Arthur Phillip pristao uz obalu Australije i položio pravo na nju u ime britanske krune. Burnum Burnum zabio je aboridžinsku zastavu u englesko tlo kod Bijelih stijena Dovera točno 200 godina nakon što su Englezi pristali u australski Sydney.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burnum Burnum izdao je tom prilikom i Deklaraciju kojom je proglasio Englesku australskom kolonijom. Deklaracija je vrlo ironično sročena, npr. kaže da su Aboridžini došli kako bi naučili Engleze “dobrom ponašanju i profinjenosti”, te obećava da se Englezima ne će “trovati izvore”, “sterilizirati žene i odvajati djecu od obitelji”. Isto tako, Aboridžini su se tom deklaracijom obvezali da ne će “iskorištavati engleske kamenolome i odvoziti vrijedne minerale u Australiju”, te da ne će “uništiti tri četvrtine engleskog drveća”. Sve je to dakako sarkastična aluzija na nepravde koje su Englezi učinili nad Australijom.

 

Aboridžini i njihov opstanak u Australiji: smanjenje državnog proračuna Australije moglo bi ugroziti opstanak stotina zajednica koje žive u zabačenim predjelima. Tako živi više od 10.000 Aboridžina, koji uskoro možda neće imati nužne javne službe i pomoć. Reporter Al Jazeere posjetio je jednu takvu zajednicu (video na srpskom jeziku):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.