(VIDEO) 13. travnja 1870. Metropolitan (New York) – osnovan jedinstveni i najveći muzej u SAD-u

Foto: GettyImages

Na današnji dan 1870. godine osnovan je muzej Metropolitan u New Yorku. Danas je to najveći muzej u cijelom SAD-u i jedan od najvećih na svijetu. Po broju posjetitelja koje godišnje prima, Metropolitan je usporediv s British Museumom u Londonu, a od svih umjetničkih muzeja na svijetu jedino ga pariški Louvre znatnije nadmašuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna zgrada muzeja Metropolitan smještena je unutar Central Parka na Manhattanu, a zanimljivo je da Metropolitanov muzejski kompleks predstavlja jedini veći kompleks zgrada koji je sagrađen unutar tog velikog pravokutnog parka površine čak 341 hektara. Dio Pete avenije uz Central Park na potezu od Metropolitana prema sjeveru nosi naziv Museum Mile (Muzejska milja) jer je ondje smješten cijeli niz muzeja (osim Metropolitana još i Guggenheimov muzej te niz drugih).

Godišnje taj muzej posjeti više od 10.000.000 turista iz cijeloga svijeta. Muzej izlaže majstorska djela iz svih razdoblja povijesti umjetnosti, od paleolitika pa sve do postmoderne umjetnosti.

U Muzeju su  istaknuta slikarska djela Tiziana, Van Eycka, Jana Vermeera, Van Gogha, Moneta, Renoira, Sisleya i mnogih drugih velikih slikara. Umjetnički su artefakti raspoređeni po povijesnim cjelinama i razrađeni kronološkim slijedom. Prapovijesni dio čine uporabni predmeti i oruđe, povijesno doba pak izlaže klinasto pismo, papiruse, razne dokumente, idole itd. Umjetnost, identitet i kultura dio su čovjekove egzistencije i stvaralaštva. Čuvajući umjetničke uratke, čovjek veliča povijest ljudskoga bivanja s umjetnošću i borbe s vremenom i prostorom kao i preživljavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.