(VIDEO) 31. prosinca 1991. pjesma ‘Bojna Čavoglave’ prvi put javno emitirana

Thompsonu
Foto: Snimka zaslona

Domovinski rat u Hrvatskoj obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral hrvatskih vojnika. Među njima posebno mjesto zauzima “Bojna Čavoglave.” 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas neki, koji su bili u mišjim rupama 1991. godine, pokušavaju diskreditirati grb HOS-a na kojem se nalazi poklič ‘Za Dom spremni’, kao i pjesmu Bojna Čavogleve. Ta pjesma se od 1991. do danas izvodila tisućama puta kao najveći simbol obrane od četničkih horda i zato je nitko nikada neće zabraniti!

Pjesma je nastala još tijekom jeseni na bojišnici i izvođena na lokalnim koncertima i puštana u rovovima. Prvi je put javno emitirana na staru godinu 31. prosinca 1991. na hrvatskom radiju Split. Nedugo nakon toga nastao je i spot koji je prvi put emitiran na Otvorenoj televiziji, a potom i u emisiji “Slikom na sliku” Hrvatske televizije.

Pjesmu “Bojnu Čavoglave” napisao je i otpjevao Marko Perković koji se na početku Domovinskog rata pridružio Zboru Narodne Garde. Kao potpuni anonimus, rodno je selo koje se našlo na ratnoj crti razdvajanja predočio u stihove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to njegova prva pjesma, nastala spontano jedne večeri na običnom kasetofonu, no netko ju je odnio u Split, počela se vrtjeti po kafićima i kao požar se raširila po cijeloj Hrvatskoj.

Njezina autora često su s bojišnice vukli na javni nastup, a s bine bi se u večer vraćao na bojišnicu. Na položaju u Čavoglavama bilo ih je šestorica koji su se zvali Marko, pa su njemu dali nadimak po staroj američkoj strojnici “Thompson” koju je nosio. Tijekom Domovinskog rata po svuda se slušala, pa je postala jednim od prepoznatljivih simbola hrvatskog otpora. “Bojna Čavoglave” proslavila je Marka Perkovića Thompsona u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, te ga vinula u hrvatske estradne vode.

Do današnjeg dana Bojna Čavoglave ostala je simbol borbe hrvatskog naroda za slobodu i otpor gušenju nacionalne svijesti od strane političkih elita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompson pravomoćno oslobođen za izvođenje “Bojne Čavoglave” s pozdravom “Za dom spremni”

Ovaj video prilog obiluje jedinstvenim ratnim fotografijama uz pratnju pjesme Bojna Čavoglave. Skupo smo platili slobodu, zato cijenimo naše branitelje i čuvajmo slobodu koju su nam darovali! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

*Kada je policija 2018. privela  i prijavilaThompsona nakon koncerta u Slunju pred 80.000 ljudi, podnesena je tužba protiv istog zbog remećenja javnog reda i mira. Marko Perković je na kraju bio oslobođen optužbe. Odvjetnik Karačić je u dokaznom postupku naveo da se pjesma „Bojna Čavoglave” uz stihove „Za dom spremni“ izvodi od 1991. godine, da je prema podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koje se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. godine izvedena 1.700 puta, te uvijek na koncertima u živo. Podsjetio je da ta pjesma nikada nije izvedena bez predmetnih stihova i da je dio službeno objavljenih nosača zvuka Croatia Recordsa, te službenog spota uz pjesmu na kojoj su dokumentarne snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS-a s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije.

Istaknuo je da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s režimom NDH.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.