(VIDEO) 5. veljače 1986. Vedran Ćorluka – ‘Svojim primjerom postavio je standard da niti jedan pojedinac nije važniji od reprezentacije’

Foto: Fah

Lider na terenu i izvan njega, na Svjetskom je prvenstvu označen kao jedan od najzaslužnijih za najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti. Utjelovio je momčadski duh skromnim pristupom, obilježivši svoj jubilarni 100. nastup ulaskom s klupe u sudačkoj nadoknadi protiv Argentine, a izbornik Dalić jasno je sažeo: “Svojim primjerom postavio je standard da niti jedan pojedinac nije važniji od reprezentacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Svestrani branič izvrsne tehnike, rođen 5. veljače 1986. u Derventi, klupsku je karijeru započeo u zagrebačkom Dinamu, uz sezonu posudbe u Inter iz Zaprešića, te osvojio četiri domaća trofeja. Godine 2007. preselio je u engleski Premiership, u redove Manchester Cityja. Već iduće ljeto potpisao je za Tottenham, gdje je proveo četiri godine, da bi nakon posudbe u Bayer iz Leverkusena otišao u moskovski Lokomotiv.

S Moskovljanima je naposljetku osvojio naslov državnog prvaka i dva domaća kupa te ponio i kapetansku vrpcu, a o njegovom zalaganju na svim terenima na koje je istrčao svjedoče i dva pojedinačna priznanja – za igrača godine po izboru navijača Lokomotiva te Vatrena krila, po izboru navijača hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorlukina reprezentativna karijera započela je još 2002. godine, kada je kao “golobradi 16-godišnji klinac bio presretan što će barem jednom nastupiti za Hrvatsku u mlađim uzrastima”. Nacionalni je dres nosio ukupno 145 puta, pri čemu je 103 puta zaigrao u A-selekciji, a debi je ubilježio u prijateljskoj pobjedi nad novopečenim svjetskim prvacima Talijanima, 2006. godine u Livornu. Na kontu ima četiri postignuta pogotka – protiv Katara, Turske, Estonije i Makedonije.

Unatoč mladosti, pod vodstvom izbornika Bilića vrlo se brzo nametnuo kao jedna od ključnih karika hrvatske obrane te dao iznimno veliki doprinos sjajnim kvalifikacijama za EP 2008. godine, u kojima su Vatreni završili ispred Rusije, izbacivši na Wembleyju Englesku. Ništa manje dobar nije bio ni na završnom turniru u Austriji i Švicarskoj, gdje je Hrvatska nakon sve tri pobjede u skupini ispala u dramatičnom raspletu četvrtfinala s Turskom. “Svi smo doživjeli Tursku”, nije Ćorluka skrivao suze nakon gorkog razočaranja.

Razočaranje je doživio i neodlaskom na SP 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, no potom je nanizao plasmane na EP 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, SP 2014. godine u Brazilu, EP 2016. godine u Francuskoj te SP 2018. godine u Rusiji, svaki puta sa sve izraženijom ulogom prirodnog vođe na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silnu želju da realizira puni potencijal reprezentacije, nakon nesretnih ispadanja od Španjolske, Meksika i Portugala, napokon je ispunio ovoga ljeta. “Imao sam privilegiju, sreću, čast, nagradu, ne znam kako to nazvati – doživjeti Rusiju”. Sa svjetskim srebrom oko vrata, nakon bajkovitih mjesec dana, mogao je zatvoriti reprezentativno poglavlje visoko uzdignute glave i ostvarenih snova.

Lider na terenu i izvan njega, na Svjetskom je prvenstvu označen kao jedan od najzaslužnijih za najveći uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti. Utjelovio je momčadski duh skromnim pristupom, obilježivši svoj jubilarni, 100. nastup ulaskom s klupe u sudačkoj nadoknadi protiv Argentine, a izbornik Dalić jasno je sažeo: “Svojim primjerom postavio je standard da niti jedan pojedinac nije važniji od reprezentacije”.

Istovremeno, pokazao je koliko jedan pojedinac može biti važan reprezentaciji, a budućnost će samo potvrditi s koliko će pozitivnih i pohvalnih dojmova Hrvatska pamtiti Vedrana Ćorluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.