(VIDEO) 7. kolovoza 1995. Gojko Šušak – Oluja je završena, Hrvatska oslobođena, rat je prestao, hrvatski vojnik je pobjednik!

Foto: snimka zaslona

“Vojna operacija “Oluja ’95” u bivsim sektorima ‘sjever’ i ‘jug’ je zavrsena, a ustavno-pravni poredak i nadzor nad tim hrvatskim podrucjima danas u 18 sati potpuno su uspostavljeni”, izjavio je tadašnji ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak 7. kolovoza 1995. na konferenciji za novinstvo Informativnog stozera Politicke uprave hrvatskog Ministarstva obrane, sedmoj od pocetka operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Akcija je pocela 4. kolovoza 1995. u 5 sati i za 84 sata Hrvatska vojska i policija ostvarile su svoj zadatak i stale na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio je ministar Šušak, prenosi hic.hr

Izvijestio je da se za vrijeme trajanja konferencije za novinstvo (18,30 sati) u Topuskom predaje oko pet do šest tisuća pobunjenika, a borbe se više ne vode. Istaknuo je da su još moguće policijske akcije, ali vojna je akcija završila. Ministar Šušak je izvijestio da su u operaciji “Oluja ’95.” hrvatske oružane snage imale 118 mrtvih i 620 ranjenih, te da nema potpunih izvjesća o poginulima i ranjenima na protivničkoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za uspjeh ‘Oluje’, uz pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju, koju su predvodili načelnik GS HV-a general Zvonimir Červenko, načelnik Obavještajne uprave GS HV-a kontraadmiral Davor Domazet, zapovjednici Zbornih područja HV-a generali Miljenko Crnjac, Luka Džanko, Ante Gotovina, Mirko Norac, Petar Stipetić i skupnih snaga specijalne policije kojom je zapovijedao general Mladen Markač, zaslužno je zajedništvo većine hrvatskog naroda i  hrvatskih građana koji su se suprotstavili srpskoj agresiji, kao i uspješna državotvorna politik, predvođena pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Iako nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu deblokiranjem dugo opkoljenog “bihaćkog džepa”. Njome se promijenio strateški odnos snaga na cjelokupnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.