(VIDEO) 98-godišnji brazilski kapucin postao hit na internetu: ‘Moramo slijediti njegov primjer’

Foto: Snimka zaslona

Nedavno je 98-godišnji kapucin iz Brazila, koji niti nema Facebook, Instagram ni ijedan drugi profil, postao ‘viralan’ i internetska zvijezda zahvaljujući drugima koji su svojim fotografijama i videozapisima prenijeli njegova jednostavna djela svećeničke službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Laudato TV započela kampanju #mojnajsvecenik: Pokažimo koliko u Hrvatskoj cijenimo svoje svećenike

Roberto Maria de Maracanau, ili samo fra Roberto, postao je popularan nakon što je na internetu objavljena snimka kako se polako i s poštovanjem klanja pri ulasku u svetište Presvetog Srca u Fortalezi, svetištu u kojem je 1. listopada 1944. godine zaređen za svećenika. Tako je, prije gotovo 75 godina, ističe Laudato.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činiti gestu poklona pri ulasku u crkvu svakodnevna je gesta, ali ono što je fascinantno jest vidjeti 98-godišnjaka koji unatoč starosti i uz pomoć štapa šalje poruku vjere. Premda bi mu mogli reći da zbog svojih godina i zdravstvenog stanja ima svaki izgovor da izostavi poklon ili da ga jednostavno zamijeni naklonom, ovaj kapucin očito ne vjeruje da išta može nadomjestiti kad je u pitanju njegov odnos s Bogom.

Fra Roberto nije bio svjestan da ga ljudi promatraju, a kamo li snimaju. Činio je ono što je činio svakodnevno tijekom svojih 85 godina redovništva i 75 godina svećenstva. Tijekom godina je ta gesta možda i postala navika, ali sada ta gesta zahtijeva mnogo više napora da bi bila išta drugo nego čin volje.

No, to nije jedina stvar kojom ovaj najstariji kapucin u Brazilu nadahnjuje ljude. On i dalje svakodnevno slavi misu te redovito posjećuje bolnice. Tijekom jednog obilaska bolnice fotografiran je kako polaganjem ruku moli nad policajcem koji je bio na dužnosti. I dalje ispovijeda, a 2016. godine pješačio je četiri kilometra u organiziranoj pokajničkoj procesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegov primjer vjere, ljubavi i vjernosti Božjim stvarima bio je još jedan dokaz istinske i žive Božje prisutnosti u njegovom srcu. Moramo slijediti njegov primjer”, jedan je od komentara na objavljenoj slici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.