(VIDEO) Tko je župnik Josip Delaš i zašto ‘ne poštuje ni Papu ni biskupa ni civilne vlasti’?

Foto: ljudima-prijatelj.blogspot.com

Splitsko-makarska nadbiskupija uputila je posebno priopćenje o djelovanju don Josipa Delaša koji je za blagdan Cvjetnice pozvao vjernike u crkvu, unatoč preporukama HBK i civilnih vlasti da se ukinu javni vjerski obredi. U nastavku donosimo više informacija o njegovom djelovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je don Josip Delaš?

U jubilarnoj godini sv. Leopolda Bogdana Mandića, 25. obljetnice od proglašenja svetim, župa sv. Leopolda Bogdana Mandića na splitskoj Sirobuji napokon je dobila svoju crkvu, posvećenu upravo hrvatskom kapucinu, a koju je 28. rujna 2008. godine pod euharistijskih slavljem posvetio mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Župnik don Josip Delaš stigao je u splitsko predgrađe Sirobuja 1988. godine tj. kada je osnovana župa, vrlo blizak po načinu života sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, navodi Tomislav Vuković u glasniku sv. Leopoda Bogdana Mandića ‘Ljudima prijatelj’. Rođen je 1950. u Zelovu kod Sinja a nakon školovanja za svećenika zaređen je 1977. godine. Bio je odmah imenovan za župnika u župama Bisko i Kotlenice, a otkada je imenovan za župnika na Sirobuji desetljećima je živio u župnome “dvoru” – metalnom kontejneru dužine 8 a širine 3 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župa je ustanovljena odlukom nadbiskupa Jurića od 10. listopada 1989. godine, br. 1585/89. i povjerena je svjetovnim svećenicima. Župa je formirana od dviju župa: Sv. Mihovila Arkanđela na Kamenu i Sv. Spasa na Mejašima. Prigodom osnivanja župe u njoj nije bilo ni župne kuće, ni župne crkve ili kapele. U župi su sestre karmelićanke Božanskoga Srca Isusova osamdesetih godina 20. stoljeća podigle svoju skromnu kućicu, koju su kasnije nadogradile i u njoj otvorile kućnu kapelicu, pa je u početku ta kućna kapelica sestara karmelićanki, zajedno s dvorištem, služila za župnu kapelu.

Župni pastoralni centar sa stanom za župnika i drugim pastoralnim sadržajima je u gradnji. Kuća je povezana s crkvom i već je pod krovom. U pastoralnom radu župe sudjeluju i redovnice karmelićanke, koje pomažu u katehizaciji i vođenju crkvenog pjevanja. Matične knjige počele su se voditi od 1989. godine.

Župa broji oko 4000 vjernika, koji su uz nekoliko starosjedilačkih obitelji u najvećem broju doseljenici iz drugih dalmatinskih mjesta, s otoka, iz Imotskoga, Sinja, susjedne Hercegovine, pa i Bosne i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Josip za Narod.hr: ‘Za Uskrs ćemo misu održati u crkvi’

“Misu ćemo za Uskrs normalno održati u crkvi, možemo jače pojačati zvučnike da se misa čuje i vani za one koji ne mogu ući. Ako jugomilicija dođe, neka dođe. Mi ćemo pokušati sve da se služi sveta misa”, ističe za Narod.hr splitski župnik don Josip Delaš.

“Mnogi vjernici u župi Sirobuja žele da se služi sveta misa, a ima i onih koji su protiv. Uvijek postoji podijeljenost među narodom. Problem problema sada je obavljanje uskrsne ispovijedi i pričesti, sakramenta krštenja, bolesničkog pomazanja. U župi su me zvali samo iz jedne obitelji za bolesnu osobu”, kaže don Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je cirkusijada ovih dana, posebno na Cvjetnicu da je to strašno, strašno reći i pričati, sjetiti se uopće, nemam riječi. To je tipični đavlji potez. Ponavljam – tipični đavlji potez. Preteško zlo od naše Vlade koja to regulira. Na svetu misu se mora moć doć’. Neka oni kažu koliko može biti vjernika i razmak da se zaštiti od prijenosa virusa. Mi imamo negdje oko 500-600 kvadrata u crkvi, tako da može priličan broj vjernika doći. Ali oni ne daju i sprječavaju. Mi ćemo imati te svečanosti, pa taman došla i jedna osoba na svetu misu. Pa tko može neka dođe, tko ne može, neće. Mene se napada, mediji su pisali ružne stvari da sam ja proklinjao. To je akcija protiv Boga, protiv kršćanstva, protiv dostojanstva, protiv slobode. Ostajem pri izrečenom stajalištu, koje nije moje osobno, već kršćansko stajalište. Istinu se ne može ubiti. Od toga ne odustajem”, zaključno poručuje don Josip.

“Ako Sabor može zasjedati zašto se u crkvi misa ne može služiti?”

Više je nego strašno da je politika išla spriječiti narod da ide na svetu misu. Ako trgovine mogu raditi, ako Vlada može raditi, ako Sabor može zasjedati zašto se u crkvi misa ne može služiti? Da je zabrana da se ne može ići na svetu misu ruganje je Bogu i gaženje ljudskog dostojanstva, posebno nas kršćana. Kod nas kršćana, sveta misa je posebni susret Boga, ne s jednom osobom ili dvije – to je pokvareno i grešno, Bog dolazi u posebni susret zajednici i mi bi kao kršćani, braća i sestre, trebali živjeti puninu zajedništva i to se posebno ističe u svetoj misi, gdje smo kao braća i sestre na okupu i gdje nam Bog posebno daruje svoje zajedništvo – to je bit svete mise i to se ne može spriječiti, protiv toga se ne može ići. To je protiv svih mjera pristojnosti, tko to danas odlučuje i radi, to je više nego strašno”, objasnio je što za kršćane znači sveta misa splitski svećenik don Josip Delaš, koji je za blagdan Cvjetnice pozvao vjernike u crkvu, unatoč preporukama HBK i civilnih vlasti da se ukinu javni vjerski obredi, gostujući u emisiji Bujica na Z1 televiziji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj se događaj ničim ne može opisati. Ovako nešto nisu radili niti komunisti u ono doba”, konstatirao je don Josip i opisao, što se točno dogodilo na Cvjetnicu u njegovoj župi.

“Policajci nikome nisu dali da uđu unutra, u crkvu, a ja sam njima lipo rekao – Tko je žedan moje krvi, nek’ donese čašu i nož i nek’ se napije! Imaju oni pištolje uza se, nek’ pucaju i neka me se riješe, ali neće me spriječiti – mise mora biti!”

Na pitanja što će biti za Uskrs, don Josip je odgovorio: “Ja sam svijetu rekao da će za Uskrs biti najnormalnije, što je bilo u povijesti naše župe… Koliko će spriječiti i što će napraviti, ne znam, ali neka bar uđe nekoliko župljana u crkvu i imat ćemo slavlje Uskrsa, kao što je uvijek bilo na svečanoj propovijedi. Što će biti, ne mogu predvidjeti, ali bit će! Neće me zapriječiti, neka me radije ubiju! Neću se povući.”

“Ja ću raditi ono što je bit kršćanstva. To je to i drugačije ne ide! To što su biskupi prihvatili da gotovo nema mise i da bude zatvorena, to je njihova strahovita pogreška!”

“Ni u komunizmu se nije tako sprječavalo, Stožer može organizirati razmak, da ne dođe do zaraze, ali da nitko ne može ući u crkvu to je gaženje po kršćanima i vrijednostima kršćanstva”.

Ja želim biti s Bogom i narodom, a nikakvih tih protivnika Boga, ja se ne bojim!”, poručio je don Josip za kraj.

Splitsko-makarska nadbiskupija: ‘Don Josip Delaš ne poštuje ni Papu ni biskupa ni civilne vlasti’

Ovo su poručili iz Splitsko-makarske nadbiskupije:

“Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom”, priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.