(VIDEO, FOTO) Evo kako je milijun vjernika na poljskoj granici molilo za spasenje domovine i svijeta

Foto: Snimka zaslona

Blizu milijun vjernika sudjelovalo je prošlu subotu u akciji “Krunica na granicama”, okupivši se na granici Poljske na oko 4000 lokacija i moleći krunicu na nakanu spasenja svoje domovine i cijeloga svijeta, izvijestili su poljski crkveni
mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su mainstream mediji pokušali ovaj događaj umanjiti, govoreći o desetcima tisućama vjernika umjesto o stotinama tisuća, te su Poljsku zbog ove velike molitve optuživali za islamofobiju te ju zlonamjerno nazvali “protuislamskom i protumigrantskom inicijativom.

Ipak, glavna poruka odjeknula je jasno i glasno – u Poljskoj se molilo ne samo za domovinu i za poljski narod, već i za sve druge europske narode, da se vrate kršćanskim korijenima – kako bi Europa ostala Europa.

Javili su se neki koji bi i u Italiji pokrenuli sličnu molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je održana 7. listopada, na blagdan Blažene Djevice Marije od krunice (u nekim ga krajevima nazivaju i blagdanom Gospe od Ružarija), te na dan sjećanja na bitku kod Lepanta, koja se odigrala 1571. godine.

U toj najkrvavijoj pomorskoj bitki u povijesti, kršćanski su se ratnici iz cijele Europe (ujedinjeni u Svetu ligu u kojoj je bio i velik broj Hrvata), borili protiv Osmanskog carstva i pobijedili!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Osmansko carstvo tijekom 16. stoljeća ozbiljno ugrožavalo cijelo Sredozemlje, 1569. godine, papa Pio V. pozvao je cijeli kršćanski svijet na molitvu svete krunice kako bi vjernici i na taj način pomogli svojim braniteljima.

Blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice nastao je upravo kao spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad daleko nadmoćnijom turskom koja je uslijedila 1571., spasivši tako Europu od Islama, istaknula je Vidović Krišto na HRT-u.

Poljaci su molili krunicu duž cijele poljske granice duge čak 3500 km, u 4000 molitvenih zona i u 320 crkava u blizini poljske granice.

Odaziv na molitvenu akciju iznenadio je i same organizatore. Televizijska postaja Radio Marija izvijestila je da se okupilo milijun ljudi, a inozemni svjetovni mediji, poput agencije AP izvijestili su o “stotinama tisuća”, piše Goran Andrijanić na Bitno.net-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je najveće molitveno okupljanje u Europi nakon prošlogodišnjeg Svjetskog dana mladih”, izjavio je Paweł Rytel-Andrianik, glasnogovornik Poljske biskupske konferencije koja je podržala događanje.

Glavni organizatori su laici okupljeni u Zakladu “Solo Dios basta” (Samo je Bog dostatan), koji su potom dobili potporu crkvenih vlasti a sponzorirale su ih i mnoge državne tvrtke.

U organizaciji događanja sudjelovale su župe iz 22 biskupije koje su animirale vjernike da se pojave na granicama Poljske – na sjeveru, gdje su se molili na obalama Baltičkog mora, na zapadu na granicama s Njemačkom, na jugu na granicama s Češkom i Slovačkom, te na istoku na granicama s Bjelorusijom i Ukrajinom.

Organizatori akcije demantirali su tumačenja nekih da je molitva usmjerena protiv muslimana i islama.

Ne molimo se protiv nekoga, nego za svoj i za druge narode. To je naša molitvena nakana. To je milost, besplatni dar za sve ljude”, rekao je Leszek Dokowicz, jedan od glavnih organizatora inicijative.
“Molili smo se za domovinu, ali i za cijeli svijet. Naša je molitva bila upućena Bogu i za Poljsku i za druge zemlje.
Bila je to molitva ljubavi, a ne neprijateljski čin”, rekao je vlč. Tomasz Kancelarczyk.

Organizatori su napomenuli kako su vjernici, osim na poljskim granicama, krunicu molili i na čitavom nizu drugih lokacija u svijetu – Fatimi, Londonu i drugim europskim glavnim gradovima, ali i u marijanskim svetištima u Japanu i na Novom Zelandu.

Akciju je podržala i premijerka Beata Szydlo koja je na svom profilu na Twitteru objavila fotografiju krunice i poruku:

“Pozdrav svim sudionicima”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.