(VIDEO) Na Hvaru održana procesija ‘Za križen’: Križonoša trčao pred praznom pjacom zbog epidemioloških mjera

Foto: Snimka zaslona

Procesija “Za križen” na središnjem dijelu otoka Hvara održana je uz stroge epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija “Za križen” koja je započela u četvrtak navečer u 22 sata na središnjem dijelu otoka Hvara u petak se ujutro sigurno vratila u svih šest mjesta iz kojih je krenula. Kao i svake godine, jelšanski križonoša na kraju procesije s križem se zatrči preko mjesne pjace, što procesiju u Jelsi čini i najposebnijom.

Upravo je taj trenutak najzanimljiviji brojnim ljudima koji se u velikom broju svake godine okupe u Jelsi, no ove je godine, koliko je poznato, prvi put u 500 godina križonoša trčao pred praznom pjacom. Iako se procesija inače vrati oko 7 sati u petak ujutro u mjesto iz kojeg je krenula, ove je godine to bilo sat vremena ranije, prenosi dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je održavanje procesije na središnjem dijelu otoka Hvara, no uz posebne mjere. U procesiji je moglo biti po 15 sudionika, tj. križonoša i njegova uža pratnja, a čitav put od 25 kilometara, koliko je procesija prošla, nadgledali su lokalni stožer i policija.

“Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja” kazao je u Dnevniku Nove TV Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog kriznog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija se tijekom cijele večeri mogla pratiti putem live streama s jelšanske pjace, kao i iz crkava šest mjesta kroz koje je procesija prošla.

Godine 2009. tradicija procesije “Za križen” upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.