(VIDEO) Nova atrakcija za turiste: Šetnja podzemnim cisternama tvrđave svetog Mihovila

Foto: Snimka zaslona

Od ovoga ljeta posjetitelji šibenske tvrđave svetog Mihovila mogu uživati u novom sadržaju – podzemnim cisternama tvrđave. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, oživjela je povijest grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Jedine strukture povijesne koje su cjelovite ostale sačuvane ovdje u tvrđavi bile su cisterne iz 15. stoljeća. Do sada su zapravo funkcionirale samo kao prolazi koji povezuju naše dvije podzemne prostorije koje imamo sad ovdje u tvrđavi, ali danas one zapravo pružaju jedan potpuno novi doživljaj, rekla je za HRT ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Zahvaljujući digitaliziranoj slici i zvuku koji su u cisterne ušli u sklopu europskog projekta “Fortress Reinvented” – “Ponovno osmišljena tvrđava”. Kako bi se posjetiteljima omogućilo da što više doznaju o tvrđavama i povijesti grada.

S pomoću čak 34 projektora oživjela je tako na zidovima cisterne šibenska legenda o borbi dobra i zla, svetog Mihovila i zmaja, mogu se doznati brojne crtice iz šibenske povijesti, ali i razgledati jedinstvena izložba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Posjetitelje očekuje taj jedan tzv., tako smo ga mi nazvali, stalni postav, odnosno ta jedna ambijentalna slika koja nam zapravo evocira dojam vode u samoj cisterni i prikazuje kroz 3D tehnologiju sve one povijesne nalaze, artefakte koji su kroz arheološka istraživanja pronađena ovdje na tvrđavi, dodala je Barišić Bačelić.

A oni koji je vole posjećivati noću zbog glazbenih događaja, neće biti zakinuti. Inozemna glazbena gostovanja odgođena su za sljedeću godinu, no zato su tu domaće snage.

– Počinjemo s Josipom Lisac, pa Stefanovskim. Naći će se tu Rundek i njegova ekipa, pa Goran Bare i Majke, rekla je Morana Periša iz Odjela programa i produkcije JU Tvrđava kulture Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni ili noćni posjetitelji, svi se, naravno, pozivaju na poštovanje svih epidemioloških mjera.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.